Фалшивите зелени сертификати: 250 ваксинирани са се намирали в чужбина към датата на имунизацията

Районна прокуратура Пловдив образува и наблюдава две досъдебни производства за документни престъпления - издаване на фалшиви "зелени сертификати" на лица, които не са били ваксинирани. Това съобщиха пред журналисти районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев, Атанас Илиев, зам.-районен прокурор и Славчо Алексиев, началник на Икономическа полиция към ОД на МВР Пловдив.

Миналата седмица са извършени претърсвания и изземвания в частен Медицински център в Раковски и в МБАЛ в Асеновград, където има създадени временни имунизационни центрове. При тях е установено, че има попълнени над 20 000 декларации на лица за информирано съгласие за ваксиниране. Иззетите от Раковски са 12 000 декларации за информирано съгласие, а в Асеновград - 8 000 такива декларации.

Установени са около 250 лица, които са регистрирани в Националния ваксинационен регистър, като ваксинирани, докато са се намирали в чужбина към датата на имунизацията. Те са заплащали суми между 200 и 400 лева на посредници, за да бъдат вписани като ваксинирани. За Раковски са установени около 200 такива лица, които са били в чужбина, а за Асеновград - около 50 такива лица, като това се случва в рамките на около два месеца, уточни Горшев и добави, тепърва ще установяваме съпричастност и на други лица, а също така ще проверим дали лицата са използвали тези сертификати. Икономическа полиция ще провери дали всяка декларация е подписана действително от лицата и колко още лица са се снабдили са такива сертификати без да са били ваксинирани. Чавдар Грошев каза още, че част от лицата, за които се твърди, са били ваксинирани на определена дата и им е издаден и притежават такъв сертификат, все още се намират в чужбина.

Към момента са задържани четири медицински лица по закона за МВР - трима лекари и зъболекар, като един е от Асеновград и трима - от Раковски. Наблюдаващите прокурори ще преценят дали ще им бъде повдигнато обвинение.

Атанас Илиев заяви, че прокуратурата е твърдо решена да води безкомпромисна борба с този вид престъпност, а целта е всеки да си понесе отговорността - този, който е издал сертификата, този, който е въвел информацията в Национален ваксинационен регистър, както и тези, които са се снабдили с такива сертификати. Успяхме да изградим методика - план, с който да можем да разкрием, както лицата, въвеждали данните срещу пари, така и лицата, които са се ползвали от тези сертификати.

За това престъпление законът предвижда наказание с лишаване от свобода до пет години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

По делата предстои да бъде извършен голям обем от следствени действия, включително разпити на множество свидетели и назначаване на графологични експертизи. Действията по разследването продължават.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    !!
    !!!
    3 0
    14:32, 30 ное 2021
    За милиони няма закони за кокошка няма прошка! Иначе "промяната продължава"!
Последни новини