Инфлацията в Германия и Испания най-висока от близо 30 години

Инфлацията в Германия е прехвърлила прага от 5% през ноември, за първи път от около 29 години, предаде ДПА. Това е най-високото равнище за страната от юни 1992 година.

Потребителските цени в най-голямата икономика в Европа са се повишили с 5,2 на сто в сравнение със същия месец на миналата година, отчете Федералната статистическа служба в предварителната си оценка.
През октомври инфлационният темп бе 4,5 на сто.

На месечна основа цените все пак са се понижили с 0,2 на сто, но на годишна основа разходите на германските домакинства за електроенергия са скочили с 22,1%.

От месеци инфлацията се подхранва от поскъпването на енергията на фона на възстановяването на световната икономика от пандемията.

Показателят е важен индикатор за паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ), която се стреми към годишен темп от 2 процента в еврозоната.

ЕЦБ смята, че инфлацията е достигнала връх през ноември, което означава, че би било преждевременно да се повишават лихвените проценти, тъй като има вероятност увеличението на цените да отслабне постепенно през следващата година, каза днес пред телевизия ZDF членът на управителния съвет на франкфуртската институция Изабел Шнабел, цитирана от Ройтерс.

По думите й инфлацията ще се върне към нивото от 2 процента догодина, когато проблемите с предлагането и поскъпването на енергията се успокоят.

Днес и Испания отчете най-високата си инфлация от 29 години. Темпът е достигнал 5,6 на сто на годишна основа и е най-високият от септември 1992 година, според предварителната оценка на Националния статистически институт (INE), цитирана от АФП.

Увеличението от 0,2 пункта спрямо октомври (5,4 процента) се обяснява основно с поскъпването на храните и горивата.

Цените на електроенергията, които непрекъснато се покачваха през последните седмици на фона на световната тенденция, все пак леко са се понижили.

За един месец повишението на хармонизирания индекс на потребителските цени, който позволява сравнения с други страни от еврозоната, е 0,3 на сто, сочат статистическите данни.

Утре Евростат ще публикува първата си оценка на инфлацията във валутния съюз за ноември.

Текущата инфлация в еврозоната от над 4 процента - най-високата от въвеждането на единната валута през 1999 г., се дължи до голяма степен, според ЕЦБ, на извънредните обстоятелства, създадени от пандемията и предопределени да утихнат през 2022 година.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ст
    Стоян
    2 0
    09:56, 1 дек 2021
    Преди години едно мнение от политически форум, вярно и до днес, вечно: От двеста години германците се набутват непрестанно в киреча и ние бодро с тях.
    Фашизмът не е умрял, само е станал по-уродлив. Това е.
Последни новини