Проф. Александрова за новия вариант на COVID-19

Вирусът продължава да се променя, новият вариант приковава вниманието с големия си брой мутации - над 32, за сравнение Делта вариантът има само 16. Намира се в шипчето, може да бяга от имунния отговор, точно срещу шипчето са насочени неутрализиращите антитела. Това не трябва да предизвиква паника. Това заяви в "Денят започва" проф. Радостина Александрова, вирусолог към БАН.

По думите ѝ е важно прилагането на ваксината да стане в широк мащаб и в много кратък срок.

"Колективният имунитет е трудно осъществима задача, заради големия брой мутации, вече трябва да постигнем защита в над 85-90 процента от хората, ще има нови варианти на вируса във всички случаи", допълни проф. Радостина Александрова.

Тя подчерта, че трябва много стриктно да продължим да спазваме останалите ограничителни мерки.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Го
    Горгона
    10 -2
    10:28, 26 ное 2021
    Кацаров нищо да не маха така-/става въпрос за информираното съгласие/
    а българските политици трябва да искат обяснение от EU как от така „Най-демократичният съюз“ се превърна в най-фашисткият?
    Къде са европейските ценности и правата на европейските граждани?
    Ако някой Бг политик има топки разбира се!
    • 12
      1234
      4 -1
      15:04, 26 ное 2021
      То и Хитлер е дошъл след честни и законни избори на власт !
    • Та
      Тая измамница
      2 -1
      09:59, 27 ное 2021
      Нека каже. Защо май- убодените народи по 90% и повече са най - болни. Почти няма убоден който да не се е разболял. Имунната система се разрушава и убодените ще станат абонат на чичо Били. Щото са наивни .
  • 2
    Та
    Така
    6 -1
    15:44, 26 ное 2021
    Поредното плашило ни казва как стриктно трябва да продължим да спазваме ограничителните мерки, а самото то нито маска, нито ръкавици а е в закрито помещение!!!
    О забравих, че в телевизиите и чуждите вериги магазини вирус няма!!!
    Как ги намират тези мутации, че и колко бройки са като още не е изолиран вируса в никоя лаборатория, че и милиони ЕВРА награда има за това???
  • 3
    53
    5327
    4 0
    10:10, 27 ное 2021
    Ние да не сме опитни мишки на всяка нова мутация нови ваксини народа вече не ви вярва а пък ако искате много ваксини сложете си колкото си искате само Африканския вирус ни липсваше никой не мисли за народа
Последни новини