Полша намалява данъци, за да смекчи инфлационния натиск, каза премиерът

Полша ще намали данъците върху бензина, газа и електроенергията и ще предостави субсидии на домакинствата, за да им помогне да си плащат сметките, каза днес премиерът Матеуш Моравецки, цитиран от Ройтерс.

Това ще стане чрез програма на стойност до 10 милиарда злоти (2,40 милиарда долара), чиято цел е да помогне на полското общество да се справи с високата инфлация.

Повишението на потребителските цени в най-голямата нововъзникваща икономика в Европа достигна равнища, каквито не са наблюдавани от две десетилетия. Инфлацията оказа натиск върху бюджетите на домакинствата и причини тревоги на правителството, което се гордее с успехите си в повишаването на покупателната способност на обикновените поляци чрез щедри социални придобивки и увеличение на минималната заплата.

Полското правителство работи, за да смекчи удара от растежа на инфлацията, заяви премиерът на пресконференция.

Акцизът за бензина ще бъде намален до минимума, разрешен от ЕС за пет месеца, стартирайки от 20 декември, съобщи премиерът.

ДДС за газа ще бъде понижен от 23 процента до 8 процента за периода от януари до март. ДДС върху електронергията ще се понижи през първите три месеца на 2022 година до 5 процента спрямо сегашните 23 процента.

В допълнение домакинствата ще получат финансова подкрепа под формата на субсидии, които ще зависят от доходите им и ще бъдат изплатени на две вноски през 2022 година.

Правителствата в Европа и други части на света се сблъскват с подобен инфлационен натиск заради по-високите цени на енергията и нарушенията по веригите за доставки, причинени от пандемията от коронавируса и локдауните, наложени заради нея, отбелязва Ройтерс.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини