САЩ приветстваха уточнението на Радев за "териториалната цялост на Украйна"

Само в рамките на ден дипломатическите сигнали, които САЩ излъчиха по отношение на позицията на преизбрания български президент Румен Радев за статута на анексирания от Русия Кримски полуостров, претърпяха пълен обрат.

Всичко започна с изявление на американското посолство в София, в което се казваше, че Щатите са "дълбоко загрижени" заради изказването на Радев от дебата с опонента му Анастас Герджиков миналия четвъртък, че Крим е "руски".

То предизвика официално утонение от президентството, че "от юридическа гледна точка" полустровът принадлежи на Украйна, но "в момента" се намира под контрола на Москва.

"Съединените щати приветстват изясняването на позицията на президента на България [Румен] Радев днес, с което той потвърди, че страната стои зад териториалната цялост на Украйна и даде ясно да се разбере, че Крим принадлежи на Украйна", реагира от своя страна в понеделник вечерта, българско време, говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

Той припомни в началото на редовния си брифинг във Вашингтон, че "САЩ, Г-7, ЕС и НАТО са обединени в позицията си, че въпреки руските опити за анексиране и продължаващата окупация, Крим е Украйна".

"Всички ние, включително България, обявихме на Кримската платформа през август, че Крим е интегрална част от Украйна и че не признаваме и няма да признаем руските опити да легитимира завземането и окупацията на полуострова от нейна страна", добави Прайс.

Той изрази загриженост от струпването на руски войски в района на границата с Украйна, посочвайки, че е известен сценарият, по който през 2014 г. Москва предприе действия, предшестващи именно анексията на Крим.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    От
    Отвратена
    10 -3
    10:54, 23 ное 2021
    В независима държава следва незабавно изгонване на посланика за груба намеса във вътрешните работи, съгласно Виенската конвенция (ВИЕНСКА КОНВЕНЦИЯ ЗА ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ. Обн. ДВ. бр.28 от 9 Април 1968г.).
    В подмандатната ни на чичо Сам територия главатарят на туземната колониална администрация умилостивява унизително кюрдката генерал-губернаторка.
    • Оц
      Оцеола
      3 -2
      13:34, 23 ное 2021
      Ти сега ли разбра че Румен Радев е вожд на резерват от индианци и всички се командват от бледоликите.
  • 2
    Де
    Де Били
    1 -1
    21:53, 23 ное 2021
    Само на американците е необходимо да им се уточнява и доуточнява, за да разберат просто изречение, с ясен смисъл.

Още новини

Последни новини