"Намалението" на цената на газа се оказа "увеличение" за индустрията с 27%

Съгласно договорите за доставка между индустриалните потребители и "Булгаргаз" ЕАД промишлеността заплаща природния газ по предложената, а не по утвърдената цена, въпреки че формално става дума за свободен пазар. Това се казва в съвместна декларация на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори /БФИЕК/, изпратена до медиите и до служебния премиер, до служебните министри на енергетиката и икономиката, както и до председателя на КЕВР по повод цените на природния газ за ноември.

От от КРИБ и БФИЕК посочват, че българската индустрия ще плаща през ноември 119,87 лева за мегаватчас, а не 93,19 лв. Цената за октомври беше 94,54 лв. за мегаватчас, припомнят оттам. На годишна база това увеличение ще струва на БФИЕК 187 млн. лв. "Намалението" на цената се оказа "увеличение" за индустрията с 27 процента спрямо октомври, пише още в декларацията.

Двете организации настояват "Булгаргаз" ЕАД да внесе ново изменено заявление за утвърждаване на цените на природния газ за ноември, в което да са взети предвид всички фактори, които позволяват намаляването на заявената за утвърждаване цена. Освен това те искат КЕВР да отмени решението си и да излезе с ново, в което справедливо се разпределят ползите от договореността между "Булгаргаз" и "Газпром експорт" измежду всички потребители. "Няма как за едни потребители да има намаление, а за други - увеличение", изтъкват от КРИБ и БФИЕК.

"Ако КЕВР не реагира, настояваме за оставката на председателя й, а въпросът ще бъде отнесен до компетентния съд и Европейската комисия", допълват от КРИБ и БФИЕК.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини