Досега имаме 44 хиляди починали повече от обичайното. Това ще бъде най-смъртоносната вълна

"При първата вълна от ноември 2020 година имахме 18 хиляди починали, това беше най-смъртносната вълна - декември имахме по 400 човека на ден, това е по официалната статистика.

След това при пролетната вълна през 2021 - имахме 16 хиляди човека смъртност, с пикова смъртност от 300 човека на ден, а сега при тази вълна имаме 10 хиляди смъртност, което е по 250 човека на ден за момента ", поясни пред БНР математикът Антони Рангачев за това какво показва сравнителният анализ на данните от последните три ковид вълни. Д-р Рангачев е преподавател в Университета в Чикаго и научен сътрудник в БАН - в института по "Математика и информатика ".

"Тази надвишена смъртност се дължи на претовареността на болниците, това, че хора с други заболявания не могат да постъпят в болница. Сега коефициентът на надвишена смъртност към официална смъртност е над 2, което говори за претовареност на системата.

Досега имаме 44 хиляди починали повече от обичайното за България. Обичайната смъртност е 23 хиляди души годишно.

Тази вълна сега ще надмине двете предишни вълни като комулативна обща смъртост. Тя се точи вече 10 - та седимица и не се вижда пик. Това не е добре. Така че, тези сега по 10 хиляди починали, докато се нормализира ситуацията, те могат да станат 20 хиляди. Това ще бъде най-смъртоносната вълна.

"Имаме в момента рекорден брой починали, по официални данни, на фона на по-ниските хостипитализаци в сравнение с пролетната вълна. Аз мисля, че това са дължи на това, че Делта варинтът е по-смъртоносен", изтъкна математикът.

И според Рангачев в момента трябва да се въведе локдаун. По думите му зеленият сертификат е абсолютно наложителен, но той се въведи твърде късно. Това обаче за България сега в този момент няма да доведе до намаляване на смъртността, ефектът му ще се види по-дългосрочно:

"Дори по 50 хиляди да се ваксинират на ден, мярката просто закъсня. Тази мярка трябва да има ролята на частичен локдаун", посочи математикът.

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Да
    ДАЙТЕ ИНФОРМАЦИЯ
    7 -2
    10:59, 29 окт 2021
    Колко от починалите от инсулти и инфаркти са се ваксинирали
    • Ин
      информация
      11 -2
      11:21, 29 окт 2021
      Повечето.
    • Да
      Да, наистина.
      3 -1
      13:47, 29 окт 2021
      Това би било интересна статистика - колко от ваксинираните са починали след ваксината. Не съм антиваксър, всички масово приети ваксини съм си ги сложил, но от тази ме е страх!
Последни новини