Доц. Околийски, СЗО: 2022 ще бъде година за коронавируса в България

"Доколко са ефикасни мерките, ще си проличи в близко бъдеще. Ако това е начин да овладеем пандемията, значи са много добра идея. По принцип всички добри идеи, които биха стимулирали хората да се ваксинират, са много на място и много неотложни", заяви в "Денят започва" представителят на България в СЗО доц. Михаил Околийски.

По думите му служебният кабинет е взел правилно, макар и закъсняло решение, тъй като броят на ваксинираните на дневна база е скочил около три пъти.

"Народопсихологията в България - често хубавите неща се случват по принуда, когато липсва национален идеал и цел. Ние се опитахме в началото на пандемията да говорим към сърцата на хората, не само към умовете и да се обединим като общество и да посрещнем по-добре този удар. Това, за съжаление, не се случи", каза доц. Околийски.

Причините според него са недоверие във властта, недоверие в здравните институции и липса на загриженост за собственото здраве, което е често срещано у нас.

Доцентът и колегите му в Копенхаген правят изследване защо мнозинството от хора, които са по-склонни да се ваксинират, все още се колебаят да го направят.

"Антиваксърите са малко, те са кресливи, но са по-малко от 5%. Повечето са хора с чувства, тревога, хаотични преживявания, до които по някакъв начин трябва да достигнем, за да ги привлечем към нашата кауза", заяви доц. Околийски.

2022 ще бъде година за коронавируса в България, но не и по света, където пандемията вече е овладяна. Рискуваме да останем оазис на нерационалното мислене, заключи той.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Hh
    Hhah
    13 -5
    10:04, 25 окт 2021
    Сещайте се ,ще ни пръскат и мачкат докато не се ваксинираме !!! Но не са уцелили народа
  • 2
    Па
    Паржу
    10 -4
    11:52, 25 окт 2021
    Тоя пък откъде го изрисуваха? И той бил доцент, капацитет, учен, акъл ръси. Само че по какво е доцент, малко хора знаят. Ама и Кунчев е доцент, Гончев също. Пази боже от такива учени.
    • Па
      Панаетюф Теню ут Гереня
      1 0
      11:50, 26 окт 2021
      Скрийте го век.е то.о Пинокио. Толкова е про.з, чи няма на къде
  • 3
    Да
    Да
    6 -1
    13:25, 25 окт 2021
    5% кресливи? Нямате уваженив към хората които имат различно мислене от вас. Яд ме е на вас, че много говорите какво , как и защо но в същото време пет пари не давате и обиждате хората защото не са наравно с вашето мнение господине. Това е добър начин да покажете колко образован сте. Припомняте един от министрите , който се правише на клоун когато майките с деца инвалиди протестираха а той беше казал тези истерични жени с уж болни деца. Ако всички така наречени образовани сте такива, по добре да се върнем да живеем в анархия.
  • 4
    Ка
    Какъв
    6 -3
    14:22, 25 окт 2021
    е този доцент,не съм го чувала,но как може да твърди,че пандемията по света била уж овладяна,като медиите твърдят точно обратното:във Великобритания,Израел и др. страни,въпреки,че населението е ваксинирано над 80%,заболеваемостта продължава да расте!!!!!!
  • 5
    До
    Дончев
    6 -2
    14:49, 25 окт 2021
    Утре трябваше да летя за Германия. Отказвам се! Няма да се унижавам пред престъпниците! Никога няма да се имунизирам! Ще се замозапаля пред президентството, но няма да се имунизирам! Това е решението ми!
Последни новини