Световната банка предложи на България помощ за справяне с коронавируса

Световната банка изрази своята готовност да помогне на България за овладяването на епидемичната обстановка в България, съобщиха от МЗ.

Експерти от банката изразиха своето безпокойство от ниския процент на ваксинирани спрямо нарастващата заболяемост в страната. Те предложиха сътрудничество с Министерството на здравеопазването в комуникацията за надеждността на ваксините като средство за преодоляване на пандемията, както и техническа помощ по конкретни проекти.

"Ще предоставим на България това, от което се нуждае най-спешно", увери Галина Винчелете, регионален директор на Световната банка за страните от ЕС.

"COVID отделенията се препълват и имаме нужда от апаратура за кислородолечение. Не ни достигат респиратори и интензивни легла", заяви от своя страна д-р Лидия Чорбанова, началник на кабинета на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров по време на видеоконферентна среща с експерти от банката.

Тя потвърди, че новите мерки за "зелен сертификат", които са в сила от 21-ви октомври, стимулират ваксинационния процес, но въпреки това България е далеч от ваксинационното покритие, което трябва да постигне.

Източник: news.bg

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Сн
    Снежи
    7 -4
    09:55, 24 окт 2021
    И друго не можем да очакваме от това правителство и президент! Да ни заробят финансово та чак и правнуците ни да връщат заемите на държавата. Ясно се вижда как министрите на Румен Радев ни управляват -теглят заем след заем. Кирил Петков миналия месец изтегли 5 милиарда със срок на връщане пет години. Сега пак нов заем, така ли ще я караме?
    • Бо
      Борил
      1 -1
      21:39, 24 окт 2021
      ГЕРБ ери Комунисти валяка ша ва гази
  • 2
    За
    Загрижена
    5 -2
    12:35, 24 окт 2021
    Загрижела се световната банка за нашето здраве!?!?! На това се казва лицемерие! 30 години затварят болници, унижават доктори, сестри и санитари, първи по смъртност по какво ли не, сега се загрижили! Не ви искаме грижите! Аман от вашите грижи! Лицемери гнусни!
    • Се
      Сево
      1 -2
      17:43, 24 окт 2021
      Още малко управление на този военен некадърник и за сламка ще се хващаме.
Последни новини