Защо Android има от 14 до 47 пъти повече вируси от iOS

Наскоро Apple пусна официален доклад, в който предупреждава, че свалянето на приложения извън App Store може да коства на потребителите данните им, а дори и пари. 

Докладът е продукт най-вече на желанието на Apple да убеди Европейската комисия, а и всички нас, че разрешението за сваляне на приложения от неоторизирани сайтове може да доведе до доста главоболия. 

Много възможно е в близко бъдеще европейското законодателство да задължи Apple да разреши свалянето на игри и други от други магазини освен App Store чрез прокарването на закона за дигиталните пазари. 

Това обаче би довело до най-различни опасности за потребителите на компанията, която определя собствения си iPhone като много поверителна и лична джаджа, която е важно да бъде добре защитена. 

Apple прави паралел с Android, подчертавайки, че свободното сваляне на приложения при системата на Google е причината тя да има между 14 и 47 пъти повече вируси и опасен софтуер от iOS.

Тези рискови програми често остават невидими за собственика на съответната джаджа и могат да бъдат инсталирани без негово знание или разрешение, припомня Apple. 

Веднъж получил достъп до телефона, хакерът може да достигне почти до всяка информация, съхранявана в него, включително банкови детайли, снимки и т.н.

Според законодателните органи обаче ограничаването на свалянията само през App Store, както е в момента, дава на Apple позиция на монополист и възможност да диктува пазара. 

Изглежда Apple ще трябва да измисли нов вариант за протекция на потребителите си, в случай че Европейската комисия действително прокара въпросния закон. 

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини