Колин Пауъл почина от COVID-19

Колин Пауъл, първият чернокож държавен секретар на САЩ, чието ръководство в няколко републикански администрации и помогна за оформянето на американската външна политика през последните години на 20-ти век и първите години на 21-ви, почина на 84 г. от усложнения от COVID-19. За това съобщи семейството му във Facebook.


"Генерал Колин Л. Пауъл, бивш държавен секретар на САЩ и председател на Обединения щаб на щабовете, почина тази сутрин поради усложнения от COVID-19", пише семейство Пауъл във Facebook.

"Загубихме забележителен и любящ съпруг, баща, дядо и велик американец", казаха те, отбелязвайки, че е бил напълно ваксиниран.

Пауъл беше отличен и опитен професионален войник, чиято кариера го отведе от бойното дежурство във Виетнам, за да стане първият чернокож съветник по националната сигурност по време на края на президентството на Роналд Рейгън и най-младият и първи афроамерикански председател на Съвместния началник-щаб при президента Джордж Х. У. Буш. Неговата национална популярност се покачи след победата на коалицията, ръководена от САЩ по време на войната в Персийския залив, и за известно време в средата на 90-те години той беше смятан за водещ претендент да стане първият чернокож президент на Съединените щати. Но репутацията му беше опетнена завинаги, когато като първи държавен секретар на Джордж Буш-младши той засили неизправното разузнаване пред ООН, за да се застъпи за войната в Ирак.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    M?
    M?
    0 -1
    21:34, 18 окт 2021
    Ваксиниран, усложнения от ковид… това би трябвало да са коренно противоположни неща… лека му пръст на човека :/
  • 2
    45
    456
    1 -3
    21:54, 18 окт 2021
    Починал - неваксиниран. Това е реалността.
    • Fg
      fg
      3 0
      10:31, 19 окт 2021
      Ти, май не можеш да четеш ?
Последни новини