Събуждането в 3 през нощта - как да се справим с него

Липсата на качествен сън е един от най-често срещаните проблеми на съвременния човек. Стрес, преумора, напрежение от деня успяват да подействат точно по обратния начин, от който имаме нужда - да ни лишат от така нужната ни почивка.

А събуждането около 3 сутринта и прехвърлянето на най-болезнените ни тревоги се оказва обичайно за много хора.

Каква обаче е причината да се събудим точно тогава и да прехвърляме в главата си притеснения, на които не виждаме разрешение? Оказва се съвсем логично - невробиологичният ни часовник преминава на нова "вълна" около 3-4 сутринта.

Тогава температурата на тялото ни започва да се покачва, инстинктът за сън намалява, пикът на секрецията на мелатонин (хормонът на съня) е отминал, а тази на кортизол (стрес хормонът) се покачва.

Природата се е погрижила да подсети тялото ни, че новият ден наближава. Сънят след тези часове е по-лек, но може и да не разберем това, ако спим нормално. Добавяме обаче малко стрес и събуждането ни е в кърпа вързано.

Как да се справим с този проблем? Според информацията на Sleep Foundation най-добрата терапия е психологическата помощ. Защото много често проблемите със съня са свързани с депресия и други психологически проблеми.

Медитация и други духовни практики, при които можем да тренираме ума си да погледне проблемите ни отстрани, също могат да се отразят благотворно на съня ни и, като цяло, на ежедневието ни.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини