Община Перник открива три социални центъра

Община Перник открива три социални центъра в понеделник, съобщиха от Общината.

Единият е за грижа за лица с психични разстройства и се помещава в централната градска част в сградата на бивша поликлиника. В другите два центъра ще бъдат настанени хора с различна форма на деменция и възрастни в невъзможност за самообслужване.

Те са разположени на втория и третия етаж в един от корпусите на Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация. Центровете са с капацитет по 15 легла.

Стаите са за един, двама, или трима души и имат необходимата медицинска апаратура, включително кислородни апарати и повдигащи механизми за пренасяне на болните. Всяка стая има самостоятелен санитарен възел и домофон. Обособени са още столова, дневна, складови, сервизни помещения, кухненски бокс.

Социалните заведения са изградени по проект за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания в община Перник по Оперативна програма "Региони в растеж". Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ е 1 664 659,04 лева .


От тях 1 414 960,18 лв. са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, 249 698, 85 лв. е националното финансирсиране. "Основната цел на проекта е изграждане на центрове от резидентен тип в общината чрез извършване на строително-ремонтни дейности, обзавеждане и оборудване в две големи сгради - общинска собственост.

Чрез осигуряването на подходяща социална инфраструктура се гарантира предоставянето на услуги на възрастни хора и хора с увреждания", поясни ръководителят на проекта Боянка Туджарова.

Бъдещите обитатели на новите центрове ще бъдат определени от Дирекцията за социално подпомагане. Предстои и назначаване на персонал.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини