Ако екипажът не слезе, прокурор ще се качи на заседналия Vera Su

Ако капитанът на заседналия кораб Vera Su край местността Яйлата до каварненското село Камен бряг не поиска екипажът да бъде евакуиран и моряците не слязат на брега, прокурор ще се качи на плавателния съд. Това съобщи административният ръководител на Окръжната прокуратура в Добрич Радослав Бухчев на брифинг.

До момента екипажът на товарния кораб не е разпитан. Това ще се случи при евентуалното му слизане на брега и тогава ще бъдат иззети и корабните документи, заяви Бухчев. Ако това не стане, ще се търси друг начин моряците да бъдат разпитани, може ние да се качим на кораба, добави окръжният прокурор.

По думите му образуваното досъдебно производство, което трябва да изясни фактите и обстоятелствата около инцидента, се води в три направления.

Основният текст е за престъпление по транспорта.

Второто направление е за престъпление - с оглед на товара на кораба и мястото му на засядане в защитена местност, вследствие на което може да се стигне до щети за природната среда. Окръжният прокурор поясни, че разследването в тази посока ще започне, след като компетентните органи оценят дали има замърсяване на природата и бъдат назначени съответните съдебни експертизи. Ще бъдат разпитани служители на Гранична полиция, "Морска администрация" и участвалите в претоварването на амониевата селитра от кораба. Възможно е това да стане в отделно досъдебно производство, допусна Бухчев.

Според държавния обвинител разследването ще изясни в трето направление дали действията на управомощените държавни органи и институции - включително на проследяващите навигацията на плавателния съд, са били навременни, адекватни и компетентни.

По повод съобщението на служебния министър на околната среда и водите Асен Личев, че дава "Морска администрация" на прокуратурата, окръжният прокурор заяви, че все още такъв сигнал в държавното обвинение не е получен.

Съставен е план за разследването, който стъпка по стъпка ще бъде изпълнен, а поради големия обем работа е възможно да бъде включен и втори следовател, каза окръжният прокурор.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини