Булгаргаз поиска природният газ да поскъпне с 36,2% от днес

Изображение 1 от 2

    Природният газ да поскъпне с 36,2% през октомври поиска "Булгаргаз".

    Ако енергийният регулатор КЕВР, не открие грешка при изчисленията, ще трябва да утвърди заявлението и през този месец синьото гориво ще се продава за 94,54 лева за мегаватчас без такси и налози.

    Новата стойност на газа влиза в сила от днес. Окончателното решение се очаква до часове.

    Преди дни стана ясно, че поскъпването ще е значително по-голямо от предвижданите 16%, тъй като прогнозата на държавният газов монопол бе правена преди три седмици, а оттогава цените продължиха да растат главоломно на европейските борси.

    „Към настоящия момент в Европа очевидно количествата, които се подават, са недостатъчни, за да покрият както текущото потребление, така и да бъдат нагнетени количества, за да се осигури есенно-зимния сезон. В последния месец цените на европейските газови пазари са скочили с над 50%. Дори и при тези увеличения „Булгаргаз“ ще предлага газа минимум на 20% по-евтино в сравнение с тези цени“, заяви преди дни изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов.

    На първо число всеки месец енергийният регулатор утвърждава цена на природния газ, която не влияе пряко върху фактурите за парното и топлата вода, но важи за бизнеса. Скъпото гориво неминуемо ще увеличи допълнително производствените разходи на компаниите, които го използват като суровина.

    От началото на годината до момента природният газ е поскъпнал над 3 пъти. Ето как се промениха цените на синьото гориво за бизнеса през 2021 г.:

    Източник: offnews

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ци
      цивилизационен избор
      8 0
      17:45, 1 окт 2021
      Честито, данъкоплатци и гласоподаватели !
      Лавината на инфлацията тръгна по склона.
    Последни новини