Същинското изпълнение на водния цикъл на Перник ще започне до пролетта

До пролетта започва същинското изпълнение на водния цикъл на Перник, съобщи управителят на "ВиК" Борислав Иванов. Реконструкцията на ВиК инфраструктурата ще обхване агломерациите Перник и Радомир. Проектът е на стойност 100 899 303.08 лева, от които собственото финансиране е в размер на 25 314 619.20 лева, а безвъзмездната финансова помощ е 981 190.79 лева. Стойността на проекта е намалена със сумата, изразходвана за строителството на клон 2, който бе изграден по време на водната криза в Перник.

В Перник ще се реконструират и изградят 14,3 км довеждащи водопроводи и една помпена станция. Предвидено е да бъдат построени и три нови резервоара. Първият е на пречиствателната станция за питейни води. Той ще позволи при аварии на язовир "Студена" или в пречиствателната станция, водоснабдяването на града и околните селища да не бъде нарушавано в продължение на 12 часа, поясни Иванов. Другите два резервоара са в кварталите "Калкас" и "Драгановец". Това е част от високата зона на Перник, за която ще се осигури непрекъснато водоснабдяване чрез съхраняване на живителната течност.

Новите водоеми ще поемат спадовете в дебита, без да се отрази на населението.

Тридесет километра канализационна мрежа и 1 816 сградни канализационни отклонения ще бъдат рехабилитирани и изградени в Перник.

"Има канализации, които в момента са насочени към дерета. Искаме да ги свържем с градския колектор и оттам да бъдат отведени в пречиствателната станция. Все още нови квартали и някои улици са без канализация, необходимо е да бъде направена. В квартал "Църква" например абсолютно всичко влиза в реката. Там доста канализационни тръби не са ни подадени за експлоатация и ги поддържа общината. Това също ще бъде решено", увери Иванов. По думите му на места ще бъде разделена битовата от дъждовната канализация.
Предвидена е и реконструкция на пречиствателната станция за отпадни води в гр. Батановци. В годините назад са правени проекти, които не са били осъществени и станцията е в доста тежко състояние, поясни Иванов. Според него след предстоящото обновяване "ВиК" ще може да разчита на много добре работещо съоръжение.

Обособени са три лота на строителство - Перник, Радомир и радомирският квартал "Върба". Радомир ще се сдобие с транзитен водопровод за ниската зона с дължина 2,2 км. Ще бъде изградена 10 км разпределителна водопроводна мрежа и 624 сградни водопроводни отклонения. Две канализационни помпени станции с тласкатели след тях ще отвеждат отпадъчните води в пречиствателната станция в Батановци. Сега Радомир ползва пречиствателна станция в Завода за тежко машиностроене, която е частна собственост. Планира се тя да отпадне и поради неефективност. "В момента "ВиК" плаща повече, отколкото струва токът на двете помпени станции, които ще отвеждат водите в Батановци", твърди Иванов.

Проектираната нова канализационна мрежа в Радомир е с дължина 6,77 км и 411 сградни канализационни отклонения.

В резултат на реализацията на водния цикъл към услугата "пречистване на отпадъчни води" ще се присъединят към 2023 година 17 876 души от агломерации Перник и Радомир. За постигане на съответствие с Директивата за отпадъчни води, ще се изградят съоръжения за пречистване на азот и фосфор. В рамките на проекта ще бъде направена и интегрирана географска информационна система, като всички данни ще бъдат дигитализирани. Тя ще обхване цялата оперативна дейност на "ВиК". Мобилно приложение ще визуализира управлението на кранове, тръби, аварии и др.. Ще има модул за управление на течове, ще се дефинират водомерни зони и правят анализи, и т.н.

Водният цикъл трябва да бъде изпълнен за три години и шест месеца. Проектът се реализира с финансова подкрепа на Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие.

"Не може да се очаква, че проектът ще реши всички проблеми на "ВиК"-Перник, свързани с канализацията и водопровода", заяви Иванов. По думите му благодарение на построеното миналата година чрез общината, финансирано от държавата, вече са намалели авариите, подменени са главни водопроводни клонове, спаднали са и загубите. Това е пътят, категоричен е Иванов.

"Водоснабдяване и канализация" ООД Перник обслужва 82 066 абонати на територията на областта.

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини