Транспортният министър за ситуацията около кораба "Вера Су": Престъпна безотговорност години назад

След заседание на МС транспортният министър Христо Алексиев коментира вчерашното си посещение във Варна и проверката на ситуацията с кораба "Вера Су". Той има сериозни забележки и ще търси отговорност, като това ще стане още днес. Какви ще бъдат наказанията, ще стане ясно на по-късен брифинг през деня.

Сформиран е кризисен щаб, който да работи координирано в цялата държава и всички отговорни институции.

В момента времето в района на кораба е много лошо, с вълни от 4 бала и има два основни приоритета - околна среда, здравето на хората и евентуално евакуиране на екипажа, ако времето се влоши допълнително, каза Алексиев.

"Това, което видях, е една престъпна безотговорност години назад - няма разработени процедури как се реагира, никаква ресурсна обезпеченост от страна на държавата и от страна на частния бизнес. Бяха мобилизирани всички ресурси и те се оказаха недостатъчни, при положение, че в закона е ясно записано каква подготовка трябва да има държавата в такива случаи", каза той.

Горивото е източено от кораба, увери транспортният министър.

"В момента се правят пет плана за изваждане на кораба и неговото разтоварване. Нищо няма да бъде направено, което до води до увреждане до околната среда и хабитатите, които се намират в морето. Следим ситуацията", каза още той.

Министърът на околната среда и водите Асен Личев допълни, че няма да се допусне увреждане на околната среда и да се създават рискове за населението.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    !?
    !?
    2 -3
    14:29, 29 сеп 2021
    Престъпна безотговорност години назад? Може би всяка година назад във времето кораби засдаха край бреговете на България? Поредният некомпетентен министър от служебното правителство, на които предишните управляващи са му виновни!
Последни новини