Делото за шпионажа на Николай Малинов тръгва с разпит на 40 свидетели

Делото за шпионажа на Николай Малинов тръгва с разпит на 40 свидетели, съобщи прокуратурата.

То е насрочено за 26.10.2021 г., това е решено днес на разпоредително заседание на Специализирания наказателен съд като се прие, че няма процесуални пречки за начало на съдебното дело.

В хода на досъдебното производство бяха проведени множество процесуално-следствени действия - разпити на свидетели, претърсвания и изземвания, както и личен обиск на обвиняемия.

Изготвени бяха две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на събраните веществени доказателства, направен бе анализ на събраните справки и документи, относими към предмета на доказване.

Припомняме, разследването срещу Николай Малинов започна през септември 2019 г., когато на 9 септември бившият главен редактор на в. "Дума" Юрий Борисов бе арестуван по обвинение за шпионаж. По-късно стана ясно, че Борисов само е разпитван като свидетел.

На следващия ден председателят на Сдружение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен за дейност в полза на чужда държава.

На 12 септември прокуратурата пусна доказателства за дейността на Николай Малинов. А втори транш с доказателства бяха публикувани по-късно през септември месец.

В рамките на разследването бяха санкционирани и двама руски граждани - Решетников и Малофеев - които са със забрана да влизат в страната за срок от 10 години.

На 4 ноември 2019 г. стана ясно, че съдия Андон Миталов е разрешил на Николай Симеонов Малинов да напусне пределите на Република България за времето от 01.11.2019 г. до 05.11.2019 г. включително.

В рамките на разследването Малинов пътува и до Русия, за да получи награда лично от президента на Русия Владимир Путин. Разрешението на съда за излизане извън страната бе дадено от съдия Андон Миталов, който половин година по-късно стана първият българин, санкциониран от Държавния департамент на САЩ.

Самият Малинов обяви, че не е шпионин, а е патриот.

Делото беше отложено през юли тази година.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ро
    Росенец
    4 -1
    18:55, 28 сеп 2021
    Българската прокуратура е подчинена на организираната престъпност.

Още новини

Случаен виц

Последни новини