Сърбия настоява за изтегляне на всички войски, които нахлуха в Северно Косово

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви след заседанието на Съвета за национална сигурност, че Сърбия настоява за изтегляне на всички войски, които са нахлули в северната част на Косово, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

В обръщение пред медиите след заседанието на Съвета за национална сигурност Вучич каза, че са били взети много решения, заключения, както и предложения и препоръки.

Вучич каза, че нахлуването на косовските сили Росу е "криминална акция", шеста по ред. Сръбският президент изтъкна, че Сърбия ще продължи да настоява за запазване на мира, пълна стабилност и сигурност, но и за пълна сигурност за сръбското население в Косово.

Вучич заяви също, че тази сутрин е разговарял с посланиците на най-влиятелните западни стани, посланиците от международната "петорка" за това как би трябвало да изглежда евентуално компромисно решение.

Отхвърлих това решение, тъй като то не е компромисно, а решение, което би унижило Сърбия, каза Вучич.

За отказа получих съгласие от Съвета за национална сигурност. Отхвърлих, го защото съм преситен от политиката на свършения факт и не може така да разговаряте със Сърбия, каза сръбският президент.

Според думите на Вучич единственото решение е изтеглянето на всички войски от Северно Косово и връщане към предишното положение.

След това отиваме в Брюксел да разговаряме за всичко, каза Вучич, добавяйки, че Сърбия винаги е готова за разговори.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини