В протопланетни дискове откриха молекули, необходими за възникването на живот

Изображение 1 от 2

    Международен екип от астрофизици от 16 университета по света е събрал и проучил нови данни за протопланетни дискове, получени с помощта на мощния телескоп ALMA. С помощта на новото изследване учените са успели да открият сложни органични молекули в протопланетни дискове, обикалящи около образуващи се звезди. Откритите молекули са "стъпала" между по-прости молекули на базата на въглерод и по-сложни, необходими за възникването и поддържането на живот.

    "Тези големи сложни органични молекули се намират в различни среди в космоса. Лабораторни и теоретични проучвания показват, че тези молекули са "суровината" за изграждане на молекули, които са основни компоненти в биологичната химия на Земята, образувайки захари, аминокиселини и дори компонентите на рибонуклеиновата киселина (РНК) при подходящи условия", пишат учените.

    Всяка молекула излъчва светлина с различни дължини на вълните, създавайки уникална спектрална следа, подобна на пръстов отпечатък. Именно тези следи, събрани от телескопа ALMA, позволиха на учените да идентифицират наличието на молекули и да изследват техните свойства.

    Изследователите са търсили три специфични молекули - цианоацетилен, ацетонитрил и циклопропенилиден, и са ги открили в четири от петте изследвани протопланетарни диска, които се намират на разстояние 300 до 500 светлинни години от Земята. Освен това броят на молекулите се оказал многократно по-голям, отколкото показаха ранните модели.

    Откритието показва, че живот би могъл да се зароди навсякъде, така като е станало някога на нашата планета.

    Сега учените възнамеряват да проведат нови изследвания и да се опитат да намерят още по-сложни молекули в протопланетните дискове. Новите данни ще позволят на специалистите да се доближат до разкриването на произхода на живота, пише Phys.org.

    Подробности за изследването са публикувани днес и ще се появят в Astrophysical Journal Supplement Series. Това е един от 20-те доклада за голямо международно изследване на химията на формирането на планетите.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини