САЩ, Великобритания и Австралия обединяват сили с пакт за сигурност

Съединените щати, Великобритания и Австралия обявиха специален пакт за сигурност, който ще им позволи да споделят най-новите технологии в областта на отбраната.

Обявеното партньорство ще позволи на Австралия да започне строеж на атомни подводници. В рамките на новата инициатива, чието съкращение е АУКУС, е заложено сътрудничество в областта на изкуствения интелект, квантовите технологии и киберсферата.

Според трите държави пактът е от ключово значение за защитата на интересите им в Индо-тихоокеанския регион, където Китай има все по-засилено военно присъствие.

"За мен е чест заедно с двама от най-близките съюзници на Америка - Австралия и Великобритания, да обявим нова фаза от тристранното сътрудничество за сигурност между нашите държави. Както и премиерите Морисън и Джонсън казаха, и аз искам да Ви благодаря за партньорството, сътрудничество и вашата визия при старта на тази стратегическа мисия. Нашите народи ще подобряват и увеличават споделените възможности за преодоляване на предизвикателствата на 21 век, точно го направихме и през 20 век", коментира американският президент Джо Байдън.

Новата стратегия беше обявена в съвместно изявление на американския президент Джо Байдън, британския премиер Борис Джонсън и австралийския министър-председател Скот Морисън.

На фона на ново партньорство Австралия анулира рекордно висок договор с френската корабно-корабостроителна компания Naval Group. Австралия го подписа през 2016 г., споразумението е за изграждането на 12 конвенционални подводници.

Проектът трябваше да струва 90 милиарда австралийски долара (66 милиарда щатски долара), този договор трябваше да бъде най-скъпият в историята на австралийския флот.

Споразумението предвиждаше не само доставка на подводници, но и създаване на инфраструктура за тяхното базиране, както и техническа поддръжка и обучение на екипажи за 50 години.

Naval Group, след появата на информацията за решението на Австралия да построи атомни подводници с помощта на Великобритания и САЩ, обяви "сериозно разочарование".

"Изборът на Америка, който води до изключване на такъв съюзник и европейски партньор като Франция, от дългосрочно партньорство с Австралия в момент, когато сме изправени пред безпрецедентни предизвикателства в Индо-Тихоокеанския регион, демонстрира липса на последователност, която Франция не може да не отбележи и за какво съжалява", се казва в съвместно изявление на френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан и министъра на отбраната Флоранс Парли.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини