Депутатите не приеха съкращаването на срока за актуализацията на бюджета

Парламентът отхвърли проекторешение, внесено от БСП, във връзка с обсъждането и приемането от Народното събрание на промените в държавния и бюджетите на НЗОК и държавното обществено осигуряване за 2021 г.

Проектът предвиждаше намаляване на срока за писмени предложения за второ гласуване на актуализацията на бюджета до 3 септември, петък, както и извънредно заседание на бюджетната комисия в събота до приключване на точките за промените в бюджетите на здравната каса, ДОО и в държавния бюджет. Предлагаше се също Народното събрание да има извънредно заседание на 7 септември до приключване на второто четене на промените в бюджета на НЗОК, на ДОО и на държавния бюджет.

По предложение на председателя на парламента Ива Митева точките бяха гласувани поотделно и всяка от тях беше отхвърлена.

Проекторешението предизвика разгорещена дискусия в пленарната зала, включително и по темата кой при кого е ходил и чий офис е посещавал.

Този парламент е пълен с лицемерие, заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов и допълни, че днес е денят за лицемерие на БСП. Според него това, което предлагат БСП под формата на загриженост бързо да се приеме бюджетът, всъщност е за да се съкрати това Народно събрание с от пет до седем дена. Причината е, че, ако този парламент не бъде съкратен с 5 или 7 дни, той ще приеме изваждането на бюрото за защита от контрола на главния прокурор, може да приеме закриването на спецсъда, ще приеме нов закон за НСО и НСО ще варди само президента, премиера и председателя на НС, смята Йорданов.

Затова БСП драпат заедно с ГЕРБ, подозирам и с ДПС, ГЕРБ и БСП са в комплект както бяха в предишните парламенти, правейки се на опозиция, заяви председателят на ПГ на ИТН.

Ние сме в доста сериозен конфликт с БСП, с г-жа Нинова сме опоненти, но ще ви кажа нещо в нейна защита - Нинова не е ходила нито на кино с г-н Борисов, нито му е била министър, нито му е била омбудсман, може към нея да имаме всякакво отношение, но тя на килимчето не е била, за разлика от лидерите на всички останали в тази зала, репликира Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

Невероятно прекрасна гледка е как ГЕРБ защитава БСП,отговори Тошко Йорданов. Днес е хубав ден за българската демокрацията, за да лъснат връзките между двете партии на статуквото, заяви той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска лично обяснение и заяви, че може да се внушават лъжи за БСП, но тя в политическата си кариера никога не е стъпвала в офис на Борисов, както и в кабинет на Слави Трифонов, или в кабинет на Христо Иванов. Защото разбирам политиката по друг начин, защото искам тя да се прави прозрачно и публично и се опитвам да давам личен пример, посочи тя. Добре се позанимавахте с мен, изляхте си емоциите, надявам се и на малко разум от тук нататък, допълни Нинова. Уверявам ви, че Борисов е по-сериозен опонент и ние с него 5 години бая се "бихме", така че с нищо не може да ме уязвите повече от това, коментира тя. Нинова отбеляза, че като основен аргумент срещу проекторешението на БСП се изтъква, че трябва време за сериозно и стабилно обмисляне между първо и второ четене, в същото време до този момент, пет дни след първото четене, има много малко предложения.

Сега викате "дайте ни още две седмици", искате пет дена на плажа в Гърция и народът ще чака, защо ви трябват още 15 дена, за да внесете предложения, обърна се Нинова към пленарната зала. Фактите са, че ИТН не успяха да направят редовен кабинет, защото се скараха с другите партии на протеста, ние проявихме разум, диалогичност и разговаряхме с всички, изтъкна Нинова. Искате на думи промяна на управлението, а с действие го блокирате, вие сте причината моделът да продължава да се окопава, заяви лидерът на БСП.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че от този дебат българските граждани поне са разбрали кой кой офис е посещавал. Мисля, че всички разбраха, че има размиване на понятието кой е статуквото и кой е промяната, поне всички, които бяхте партии на промяната, на протеста, на алтернативата, доказахте, че не сте нито промяна, нито алтернатива, заяви Атанасова.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Си
    Симо
    0 0
    12:38, 1 сеп 2021
    Значи Курнела може да бави връщането на мандата а да бърза за актуализация на бюджета. На този бюджет много партийки и Радев чакат за да имат предизборно и партийни харчове.

Случаен виц

Последни новини