Днес е денят на цар Борис III и 13-те безсмъртни българи

С поклонение и поднасяне на венец ще бъде почетен цар Борис III - в деня на неговата кончина 28 август. Той умира през 1943 г. при обстоятелства, които и до днес не са напълно изяснени.

Обществото "Път на Мъдростта" и Фондация "Безсмъртни българи" ще поднесат венец на признание на Царя Обединител пред неговия барелеф на входа на Борисовата градина при Орлов мост. С поклонението, което започва в 11 ч., ще бъде отдадена почит към всички 13 безсмъртни българи, оставили съдбовен знак в историята и духовния път на България.

Теологът и философ Ваклуш Толев назовава всеки от тях чрез неговата мисия: Цар Борис III - Обединител, Кхан Аспарух - Основател, Княз Борис - Покръстител, Цар Симеон - Просветител, Св. Климент Охридски - Азбучник, Св. Иоан Рилски - Покровител, Св. Патриарх Евтимий - Мистик и воин, Отец Паисий - Будител, Васил Левски - Икона на българската свобода, Баба Тонка - Майка на безстрашието, Княз Александър Батенберг - Съединител, Пенчо Славейков - Прозрението на българския гений, Ванче Михайлов - Воин на оскърбените българи.

28 август, е определен за Ден на 13-те поименни безсмъртни българи от основателя на Обществото "Път на Мъдростта" Ваклуш Толев, който дава и идеята да им се посвети Дом-светилище. Той е проектиран във формата на спирала от арх. Алеко Христов и ще бъде издигнат край гр. Велики Преслав, с решение на местния общинския съвет. Мястото за издигане на Дома-светилище е специално избрано - в околностите на града, превърнал се в символ за Златния век на българската книжнина.

Този нов храм-светилище обединява миналото и бъдещето. Да напомня доблестта, жертвата и прозрението на 13-те безсмъртни българи, но и да бъде средоточие на националната ни енергия за просперитет и българския принос в изграждане културата на Третото хилядолетие.

В подкрепа на идеята, инициирана от фондация "Безсмъртни българи", са се обявили около сто организации от цялата страна. Сред тях са СУ "Св. Кл. Охридски", Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", Столичната община, район "Триадица" и Катедралния храм-паметник "Света Неделя"

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (5)

  • 1
    До
    долен кобургски крадец
    4 -5
    11:56, 28 авг 2021
    фашист
  • 2
    Ср
    Срам и позор
    3 -3
    15:47, 28 авг 2021
    синът му открадна половината дворци,притежание на държавата,изсече хиляди декари борови гори в Рила и продаде материала в чужбина,а бащата го величаят,като го слагат наред с други велики българи.
  • 3
    По
    последния български цар
    2 -3
    23:50, 28 авг 2021
    Е достоен и обичан български цар! Благодарение на него си вземахме южна Добруджа , Беломорието и Македония. Не ни хвърли в братоубийствена война със съветския съюз и Сталин като запази неутралитет за разлика от Румъния, Унгария, Хърватия, Словения ,Франция, Италия и Испания , които изпратиха свои войници на източния фронт да се бият под знамето на пречупения кръст. Запази евреите от територията на сегашните граници. Един достоен православен християнин направил много за държавата !
    Между другото ще ви разкажа един случай преди 5 години . Та
    Бях на почивка в Александруполис/Дедеагач/ и разговарях с един възрастен грък който знаеше много добре български , понеже бе живял на младини в новите територии на царство България. Та този човек си спомняше как са били добре когато Българите са дошли и как са живеели по- добре . Например нямали са мелници и са ходели до Свиленград и също на пазар К една дума ,човека това което е видял в България са го нямали гръцко.
    И в крайна сметка през 1944 г . комуниста -революционер Добри Терпешев продаде Беломорието на Англо-Гръцката хунта и бяха избити видни българи начело със кмета българин на Солун от гръцките андарти.
    Това са българските комунисти - и сега са си анархисти! Те стоят и в основата на провала на Симеон като управляващ !
    Вечна му памет на последния ни цар!!!
  • 4
    Ко
    Комунистите са тумор
    2 -2
    00:07, 29 авг 2021
    И социалистите са също по-голяма зло.
    Благодарение на тях сме на това дередже.
    А цар Борис си е истински обичан цар.
    Ако си бяхме монархия или поне да си върнем химна шуми Марица сега може би щяхме да сме малко по добре.
    • 2,
      2,24
      2 0
      16:22, 29 авг 2021
      От теб по-голям тумор няма!!
Последни новини