Няма да се въвеждат нови ограничителни мерки в област Бургас заради Ковид-19

Няма да се въвеждат нови ограничителни мерки в област Бургас заради ковид пандемията. Решението е на Областния съвет по здравеопазване. В извънредната среща, която се проведе в сградата на Областна управа - Бургас, участва и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Тя бе свикана заради данните, че областта е навлязла в червената зона.

Областният управител на Бургаска област Мария Нейкова заяви, че е против да се забраняват плановите операции, защото: "не бива да се допуска влошаване качеството на живот на всеки, който има нужда от каквато и да е интервенция и не бива да се възпрепятства достъпът до здравни услуги на нуждаещите се".

Регионалната здравна инспекция продължава да организира ваксинационния процес в региона чрез 22 временни имунизационни кабинета, разположени на ключови места в областта. През почивните дни в Бургас работят три имунизационни кабинета. От 1 до 6 септември в Созопол ще има мобилен имунизационен кабинет, в който ще се извършват манипулации на желаещите да се ваксинират. Кабинетът ще разполага с всички видове ваксини. Ваксинационни пунктове ще бъдат открити и в двата МОЛ-а в Бургас.

Заболеваемостта в Бургаско е завишена заради огромния брой туристи, които се намират в областта.

Същата е ситуацията с коронавируса и в районите на Варна и Добрич. Това каза пред журналисти в Бургас държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той отбеляза, че по-малко от 2-3 процента от напълно ваксинираните и заболели стигат до хоспитализация. Доц. Кунчев информира, че у нас от 17 до 23 август са починали от коронавирус 131 души, от тях 123 са били неваксинирани.
Трябва да е ясно, че в общество, което отхвърля ваксините и не слуша лекарите си, не могат да бъдат различни резултатите, посочи държавният здравен инспектор.

Имаме вълна, която расте, но отворен остава въпросът с каква бързина ще се случи това. Трябва да засилим имунизационната кампания. Всички усилия са насочени към това да притъпим вълната и доколкото можем, да я отложим, допълни Кунчев. По думите му на този етап не са необходими нови мерки, защото те са вече факт и у нас, и в цяла Европа. Според доц. Кунчев повишеният капацитет на легловата база за ковид болни от вчера в Бургаско е достатъчен за момента.

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Бургас д-р Георги Паздеров каза, че заболеваемостта от коронавирус в областта е 306 на 100 000 души.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Конвенция за защита на правата на човека и на човешкото достойнство във връзка с прилагането на постиженията на биологията и медицината: конвенция за правата на човека и биомедицината, 1996 г.
    Ратифицирана със закон, приет от хххiх Народно събрание на 26 февруари 2003 г. Дв, бр. 21 от 2003 г. В сила за Република България от 1 август 2003 г. Обн. Дв. Бр.32 от 12 Април 2005г.


    Член 2. Върховенство на човека
    Интересът и благото на човека имат преимущество над интереса на обществото или този на науката.
    • Ме
      Мерси за минуса говедо
      0 0
      22:20, 24 авг 2021
      Но аз имам права. И ще си ги търся. Ако трябва кратуната ще ти ги разбия но ще си ги търся.
Последни новини