Комисия на БАБХ на проверки в село Красново заради африканска чума по прасетата

Очаква се днес служители на Областна дирекция на агенция по безопасност на храните - Пловдив да извърши проверка в село Красново заради установената там африканска чума по прасетата. Това каза за БТА кметът на община Хисаря Пенка Ганева. Заедно с тях в обиколката по къщите ще се включат и представители на органите на реда и служители от община Хисар.

Ганева уточни, че който има нерегистрирано животно то ще бъде умъртвено по хуманен начин. По думите й останалите населена места в десет километровата зона ще бъдат наблюдавани и ако се появят някъде симптоми, тогава ще се предприемат мерки.

Африканска чума по свинете бе установена в края на миналата седмица, което налага и предприемането на допълнителни мерки за ограничаване разпространението на заразата.

Стопаните, чиито животни ще бъдат умъртвени, ще бъдат компенсирани, ако обектите са регистрирани по Закона за ветеринарната дейност.

В 10 километровата наблюдавана зона попадат селата Старосел, Беловица, Мало Крушево и Кръстевич от община Хисаря, село Драгомир от община Съединение, както и село Дюлево от община Стрелча.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ка
    касапин
    0 0
    12:40, 23 авг 2021
    Цената на свинското ще се изравни с цената на агнешкото.
    • Це
      Целта е България
      0 0
      13:13, 23 авг 2021
      Да стане абсолютно зависима от вноса на месо. Една унищожена свинеферма не може да бъде възстановена десетилетия. Дори да платят пари никой няма да даде живи свине. Заради печалбата ще ги дава разфасовани но не и живи.
  • 2
    Въ
    възмутен
    1 0
    15:42, 23 авг 2021
    Докато има боклуци на всяка отбивка по пътищата и те не се почистват,докато ние замърсяваме и хвърляме безразборно,където ни падне боклуците си,ще страдат животните.През уйкенда пропътувах над 800км,останах възмутен от плачевното състояние на всяка отбивка и всеки паркинг.Претендираме,че сме в Европа и европейци,но,съзнанието ни е на светлинни години от тяхното.Кара пред мен Мерцедес с немска регистрация,отваря си прозореца и хвърля торбичка.Свирнах и нарочно го подминах.Познайте кой го караше,нашенец,заработил в Германия пари за не лоша кола,но манталитета на ганьо не се е променил.Дали в Германия щеше да си го позволи.
    Има предупредителни табели за АФРИКАНСКА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ на всеки паркинг.Само,че службите отговорни за чистенето не си изпълняват задачките.Отделно и ние,гражданите разпиляваме каквото и където ни падне.
    До това води,боледуват и се заразяват животните!
    Запомнете го и бъдете отговорни!
Последни новини