Градовете растат и стават по-богати, но бедните в тях - по-бедни

Градовете са центрове на човешка дейност, подхранващи обмена на идеи и взаимодействия. Теорията за мащаба е установила, че с разрастването на градовете те са склонни да произвеждат повече от почти всичко - от замърсяване и престъпност до патенти и богатство. Средно хората в по-големите градове са икономически по-добре. Но ново проучване, публикувано в Journal of the Royal Society Interface, се основава на предишни изследвания, според които това не е задължително да е вярно за отделния жител на града. Оказва се, че по-големите градове също произвеждат повече неравенство в доходите.

"Предишната литература е разглеждала [нарастването на градовете] през обектива на хомогенността", казва Вики Чукиао Ян, автор на изследването. Тези проучвания показват увеличение на богатството на глава от населението с нарастването на градовете. "Но ние знаем от друга литература, особено в икономиката, че в много общества има неравенство и икономическите резултати не са разпределени равномерно."

Използвайки данни от общински райони в САЩ, авторите хвърлят друг поглед върху градското богатство през обектива на хетерогенността. Разбивайки доходите в техния набор от данни на децили (10 равни групи от населението по някакъв критерий, в случая - по доходи), екипът установи, че с нарастването на градовете десетте процента с най-големи доходи печелят все по-голяма част от богатството.

Но не само богатството има тенденция да се увеличава с нарастването на градовете, разходите за живот също се увеличават. Така че авторите са взели предвид корекцията на цените на жилищата. С тази корекция техният анализ показа, че с нарастването на градовете разходите за жилища се увеличават с по-бързи темпове от доходите на хората от долните децили.

По целия свят цивилизацията претърпява бърза урбанизация. Повече от половината хора по света в момента живеят в градски условия и през следващото десетилетие изследователите прогнозират, че броят на мегаполисите - градовете с население 10 милиона души или повече, ще се утрои. "Има спешна нужда от количествена и прогнозна теория за това как по-големите градски зони влияят на голямо разнообразие от характеристики, динамика и резултати на града", пишат авторите.

Според изследователите от Института Санта Фе новите резултати подчертават, че неравенството е преди всичко градско явление, произтичащо от основната социална динамика, "която отчаяно трябва да бъде преодоляна". Той предполага, че жителите на по-бедните градове пропускат засиленото социално взаимодействие, което се дължи на стимулирането на иновациите и създаването на богатство в големите метрополии.

"Това, което беше огромна изненада в това изследване, беше, че с нарастването на града няма предимство за хората в долните 10-20%. Когато слизате надолу по децилите на доходите, добавената стойност за жителите на градовете става все по-малка по систематичен начин ... дотолкова, че долните 10% изобщо не получават нищо. Има дори доказателства, че губят качество на живот", казва Уест. "Тук открихме, че богатите стават още по-богати, отколкото си мислехме, а бедните стават още по-бедни, отколкото си мислехме."

Elisa Heinrich Mora et al, Scaling of urban income inequality in the USA, Journal of The Royal Society Interface (2021). DOI: 10.1098/rsif.2021.0223

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини