Талибаните обещаха амнистия и жени във властта, но завзеха част от летището в Кабул

Aмнистия е в сила в цял Афганистан за всички работили за правителството, а жените са приканени да бъдат част от бъдещото правителство. От чиновниците се очаква да се върнат на работа.

Това обявиха талибаните, като се опитаха да успокоят ситуацията в Кабул след ден на паника и страх както сред затворилите се в домовете си, така и на летището в Кабул покрай мащабната евакуация на западни (но и други, например индийски и японски) граждани и афганистанци.

Същевременно ръководител на талибаните съобщи за телевизия "Ал Джазира", че множество бойци са влезли в цивилната част на летището в Кабул и ще го отворят в събота. От неделя насам летището на практика е разделено на цивилна и военна част, като във военната се осъществява евакуацията на чужденци и афганистанци, помагали на САЩ и съюзниците им през последните 20 години. Арабскоезичният канал на катарската телевизия, иначе допусната и до първото изявление на талибаните от президентския дворец, е помолен да спре постоянното си излъчване на живо от летището. Снощи бе съобщено, че талибаните препречват пътя към летището, по-късно се говореше и за предупредителни изстрели.

Междувременно днес в целия Кабул са установени пропускателни пунктове според данни на Би Би Си. Днес се забелязват и други промени - в кафенетата, които вече са отворили, не се чува музика. Изображения на жени на рекламните афиши са замазани.

Талибаните бързо овладяха Афганистан, докато течеше изтеглянето на САЩ, и се върнаха на власт, след като бяха свалени през 2001 г.

"Не желаем жените да са жертви"

Опитът за ред е илюстриран и от днешните укази, издадени от движението. Забранено е всякакво влизане на бойци в дипломатическите мисии в Кабул (а руската се пази именно от членове на движението). Молла Якуб, военният лидер на талибаните (и син на Молла Омар), публикува гласово изявление, с което наложи забрана и талибаните да влизат в чужди домове след съобщения, че са го правили в столицата.

Освен това Енамолла Самангани от комисията по култура на талибаните заяви, че "Ислямското емирство (талибаните - бел. ред.) не желае жените да са жертви"; те "трябва да са в правителството според шариата".

Коментарите от талибаните следват посланието на Съединените щати, че е възможно признаване на новата власт (която все още не е съставена).

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс каза пред медиите, че това ще зависи от развръзката на преговорите за бъдещото правителство - колко приобщаващо ще е и как ще уважава правата на жените и изобщо "основните права" на жителите. Друго условие е правителството на талибаните да не превръща Афганистан в "пристан за терористи" - условие, което бе част и от споразумението за изтегляне на САЩ, сключено през февруари миналата година.

Говорителят на организацията Сухейл Шахин по-рано разговаря с няколко водещи световни телевизии в опит да увери всички, че в т.нар. Ислямско емирство Афганистан (така наричат талибаните себе си и така ще искат да се нарича държавата) ще се уважават основни права в съзвучие с ислямските ценности и националните интереси. В знак на добра воля при връщането на жените като водещи поне в един национален канал (TOLO News), след като те временно слязоха от ефир, изплашени от овладяването на Кабул в неделя, журналистка интервюира на живо представител на екипа на талибаните за връзки с медиите.

"Положителни сигнали"

Докато за Запада основен публично обявен приоритет е евакуацията на граждани, представители на Москва, Техеран и Анкара коментират по-скоро връщането на талибаните на власт.

Според руския външен министър Сергей Лавров има "окуражаващи сигнали" за желанието на талибаните за диалог.

Лавров каза и че етническите групи в Афганистан трябва да се съберат, за да обсъдят бъдещето на страната. Той видя положителни знаци и в това, че талибаните показват желание да вземат предвид позицията на други групи. Независимо от коментарите на първия дипломат на Русия в Таджикистан започна учение, което ще продължи месец, само седмица след маневри с още две централноазиатски страни на фона на ситуацията в Афганистан.

Турция приветства изявленията на талибаните. Външният министър Мевлют Чавушоглу определи коментарите им за управлението на Афганистан от последните дни като положителни. "Разговаряме с всички страни, включително с талибаните", заяви Чавушоглу по време на среща с йорданския си колега Айман ас Сафади. Според него страните в конфликта в Афганистан сами ще решат кой да е в преходното правителство и какво да е то; преди това обаче е нужно "страната да се успокои".


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган неотдавна допусна възможността за среща с ръководството на талибаните като част от усилията за мир в страната.

Ден след като приветства "военния провал" на САЩ в Афганистан и го нарече възможност за дълготраен мир, Иран заяви, че посолството му в Кабул продължава да работи с пълния си капацитет. Въпреки дългогодишната си съпротива срещу талибаните Техеран прие тяхна делегация в разгара на офанзивата, с която ислямисткото движение овладя страната.

Препълнен самолет, "срам за Запада"

Междувременно, часове след като бяха подновени евакуационните полети от летище "Хамид Карзай" в Кабул, снимка на близо 640 афганистанци - мъже, жени и деца, натъпкани в транспортен самолет С-17, обиколи социалните мрежи. "Необикновено високият брой пътници бе резултатът от динамичната обстановка за сигурността, която изискваше бързо да се вземат решения от екипажа, за да може в крайна сметка тези пътници да бъдат изведени бързо", обяснява за "Ройтерс" служител от сферата на сигурността.

По принцип този самолет може да превозва до 134 пътници, но стотици афганистанци са успели да си проправят път на борда през спуснатата наполовина рампа според източници на сайта Defense One. Малко преди това имаше други, по-смущаващи кадри с хора, които падат от самолет до борда, на който не са допуснати, при излитането му. Това все още не е рекордният брой пътници на борда на самолет - през 1991 г. израелски "Боинг 747" взема от Етиопия над 1000 мигранти евреи.

Много политици и експерти коментираха ставащото на летището в Кабул в последните 24 часа. Направи го и германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, който го определи като "срам за Запада" заради отчаянието на афганистанците. "Ние споделяме отговорността" за "човешката трагедия", преживяна от афганистанците, които отчаяно се опитват да напуснат родината си.

Германски самолет отлетя снощи от Кабул само със седем евакуирани на борда - петима германци, гражданин на друга държава от Европейския съюз и един афганистанец, предаде ДПА. Говорител на германското министерство на външните работи хвърли вината за това върху "хаотичните обстоятелства на летището" на афганистанската столица и "постоянните престрелки" в района.

Втори германски самолет излетя тази сутрин от съседен Узбекистан, за да евакуира още хора от Афганистан.

Германия ще спре помощта си за Афганистан в областта на развитието, след като талибаните взеха властта в тази страна, обяви днес германският министър за развитието Герд Мюлер, цитиран от ДПА. Тази помощ възлизаше на 430 милиона евро годишно, а тази година бяха заделени 250 милиона евро, каза по-рано германският министър на външните работи Хайко Маас.

Полските власти са взели решение да изпратят в Афганистан три военни самолета, за да евакуират оттам около 100 души. Това съобщи днес пред полската телевизия "Полстат" ръководителят на правителствената канцелария Михал Дворчик, цитиран от ТАСС.

"Два полски военни самолета вече са на път, скоро ще излети и третият", каза той. "Към настоящия момент в списъка на хората, подлежащи на евакуация, са включени около 100 души, които са сътрудничели на полския военен контингент или на нашето посолство. Ситуацията обаче е динамична", каза Дворчик.

По негови думи ситуацията в Афганистан е нестабилна. "Самата организация от техническа гледна точка за качване на самолета на тези хора, които ще пристигнат в Кабул, е голям проблем за всички. Става дума за проверката на хората, които се появят на летището", допълни той.

Както отбелязват полските власти, става дума основно за транспортиране на афганистанци. "Случаите на намиращи се в страната полски граждани са единични."

Междувременно Върховният комисариат за бежанците на ООН издаде предупреждение с призив да се забранят принудителните връщания на афганистанци в страната заради обстановката и риска от нарушения на човешките права.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини