Xiaomi представи четирикракия робот с изкуствен интелект CyberDog

Китайската компания за електроника Xiaomi представи CyberDog, четирикрак робот, който компанията описва като по-персонален от другите в своя клас. Компанията направи своето съобщение в Twitter, наричайки го "истински звяр".

CyberDog е много подобен на външен вид на Spot на Boston Dynamics, въпреки че е по-елегантен и по-малък. В съобщението си Xiaomi изглежда популяризира кучето си робот като едновременно приятелски настроен към човека робот, който може да се държи игриво, и като куче, което може да бъде плашещо, когато се използва от органите на реда или военните. Изглежда, че компанията е създала CyberDog като инвестиция в научни изследвания - те поддържат цената много ниска, малко под 1600 долара (Spot струва 74 500 долара) и предлагат да продадат 1000 от тях на всеки, който иска, въпреки че офертата изглежда е насочена главно към инженери, които биха желали да добавят функции и възможности към робота.

CyberDog тежи приблизително 3 кг и може да се движи с малко над три метра в секунда. Той също така разполага с шест микрофона и множество камери, разположени стратегически над повърхността на тялото му, заедно със сензори за изображения и има 128 GB вградена памет.

Той се движи с помощта на серво мотори, разработени от компанията. Роботът е снабден със специализирана версия на Jetson Xavier NX на NVIDIA, която Xiaomi описва като най-малкия компютър с изкуствен интелект в света и което предполага, че кучето-робот е способно да учи нови трикове.

Какво може CyberDog се вижда във видеоклипове, които компанията публикува. Роботът може да следва човек точно като кученце. Той също така може да познае лицето на собственика си в тълпата и да реагира на сигнали на лицето и позата му. За да демонстрира своята физическа сила, Cyberdog прави задно салто. Може би най-важното е, че CyberDog е научен да гледа в очите човека, който взаимодейства с него, и да реагира подобно на истинско кученце.

Xiaomi е създала място за проекта в своята общност с отворен код на Xiaomi, надявайки се, че може би ентусиастите по роботика ще започнат да пишат код за CyberDog.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ша
    Шаро
    0 0
    13:35, 16 авг 2021
    Това не е на добре.
Последни новини