Троянският кон може би не е само мит

Археолози в Турция твърдят, че са открили останки от Троянския кон при разкопки на историческия град Троя на хълмовете Хисарлък. Там откриват голяма дървена конструкция. Историците и археолозите смятат, че това, което са открили, са останки от истинския легендарен Троянски кон, съобщава "Грийк рипортър".

Разкопките разкриват десетки елови дъски и греди с дължина до 15 метра. Останките са в странна форма, което кара експертите да вярват, че са от Троянския кон. Дървената конструкция е намерена зад защитните стени на древния град Троя. 

Повечето хора смятат, че троянският кон е митична структура, обикновено свързана с епосите на Омир "Илиада" и "Одисея".

Класическите стихове разказват историята на Троянската война и дългото пътуване на Одисей обратно до Итака, но любопитното е, че те не представят емблематичния дървен кон. Всъщност "Илиада" приключва точно преди края на войната.

Историята на Троянския кон е в самия край на войната, тъй като се използва като стратегия за завземане на Троя и спечелване на войната. Историята за Троянския кон е представена най-ясно в "Енеида" от Вергилий, латински текст от 1-ви век пр.н.е. от времето на управлението на Август в Рим. Историците предполагат, че древният писател е използвал образа на коня като аналогия за военна машина или дори може би за природно бедствие.

Намерената структура отговаря на описанието на Вергилий, Август и Квинтус Смирнеус, така че археолозите вярват, че откритието наистина са останките от стратегията на гърците за завладяването на древна Троя.

Друго откритие, което подкрепя твърденията на археолозите, е повредена бронзова плоча с надпис "За завръщането си у дома гърците посвещават това приношение на Атина".

Квинтус Смирнеус се позовава на конкретната плоча в своята епична поема "Постомерика", вече намерена на мястото на археологическите разкопки.

Двамата археолози, водещи разкопките, професорите от Бостънския университет Кристин Морис и Крис Уилсън, казват, че са много уверени, че структурата наистина е свързана с легендарния кон. Казват, че всички направени досега тестове само са потвърдили тяхната теория.

"Тестовете за датиране с въглерод и други анализи показват, че дървените парчета и други артефакти датират от 12 или 11 век пр.н.е.", казва професор Морис.

"Това съвпада с датите, цитирани за Троянската война, от много древни историци като Ератостен или Прокъл. Сглобяването на намереното също съответства на описанието, направено от много източници. Не искам да звуча прекалено самоуверено, но съм почти сигурен, че открихме истинския".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини