Все още няма окончателен отговор колко продължава защитата срещу COVID-19 след ваксина или след преболедуване

Все още няма окончателен отговор колко продължава защитата срещу COVID-19 след ваксина или след преболедуване, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Необходимо е повече време за наблюдение на ваксинираните, за да бъдат по-точни анализите и по-категорични изводите. Продължителността на имунитета зависи до известна степен и от пациента - влияние оказват фактори като възраст, придружаващи заболявания и медикаменти, които се приемат от лицето.

Има все повече доказателства, че хората, които са се ваксинирали срещу COVID-19, са по-малко склонни да се инфектират, а ако се разболеят, вероятността от тежко протичане на заболяването е много малка.

Данните към момента показват, че при преболедували COVID-19 имунитетът може да се запази поне 8 месеца. Имунните клетки и антителата, които циркулират в тялото, могат да разпознаят и убият вируса при нова среща с него, предпазвайки от заболяване или намалявайки тежестта на заболяването.

Проучване показва, че хора, които са били инфектирани и след това са се ваксинирали, развиват много силни имунни реакции и имат много по-висок капацитет да неутрализират вируса, включително и различните му варианти. Прекаралите COVID-19 е препоръчително да се ваксинират. Ваксинацията само ще повиши естествения имунитет, който вече е развит, предлагайки по-силна защита.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    То
    Това обаче
    4 0
    19:01, 5 авг 2021
    Не пречи на подкупни лекари доценти и професори да агитират от сутрин до вечер. Добра новина за набодените - Няма да ви се размине с едно набождане. Ще стане на 6 месеца и черешката на тортата ще са вашите деца. И тях ще бодат. Слагам бас.
    • П.
      п.п
      2 0
      19:02, 5 авг 2021
      Щото сте страхливи шматки
    • Ле
      Ленин
      1 0
      23:02, 5 авг 2021
      Нова Октомврийска революция и всичко ще си дойде на мястото !
Последни новини