Ефективността на ваксините е намаляла в последния месец - мащабно британско проучване

Резултатите от последния доклад на REACT-1, едно от най-големите проучвания във Великобритания за инфекциите с COVID-19 в Англия, бяха публикувани (сряда, 4 август) от Imperial College London и Ipsos MORI.

Констатациите обхващат периода от 24 юни до 12 юли и показват, че инфекциите са се увеличили четири пъти в сравнение с последния доклад в края на май, като 1 от 160 души са заразени, въпреки че ръстът изглежда се забавя.

Разпространението сред неваксинирани е три пъти по-високо отколкото сред напълно ваксинирани. Въпреки това, 44% от инфекциите са при напълно ваксинирани индивиди, което отразява несъвършената ефективност на ваксината срещу инфекцията въпреки високите общи нива на ваксинация.

Според учените, третата вълна от коронавирус във Великобритания Кралството е причинена от делта варианта както сред неваксинираните хора, особено на възраст между 12 и 24 години, така и сред ваксинирани. Общо изследването обхваща 98 хиляди души.

Ефикасността на ваксината е спаднала до 49% от 64% преди месец. Възможността на ваксината да предпази хората от развитие на симптоми на COVID-19 е 59%, в сравнение с 83% през предходния месец.

Според авторите на изследването, разработването на нови ваксини срещу Делта вариант може да бъде оправдано с оглед на доказателствата, че щамът е мутирал до такава степен, че антителата, произведени след като пациентите са получили съществуващите ваксини, стават по-малко ефективни.

Учените обаче смятат, че настоящите ваксини все още осигуряват относително висока степен на защита. Според техните изчисления, при напълно ваксинираните хора вероятността да бъдат заразени с Делта е три пъти по-малка отколкото при неваксинирани, а симптоматичното протичане на COVID-19 е много по-рядко.

Както подчертават учените, заразяването сред напълно ваксинираните хора става все по-важен проблем в страни с високи нива на ваксинация. Голям брой деца и млади хора са се разболели по време на третата вълна на коронавирус във Великобритания, показва проучването - около половината от положителните проби са взети от британци на възраст между 5 и 24 години, което е една четвърт от населението на Кралството.

Тези данни според учените говорят за необходимостта от ваксиниране на непълнолетни. Според тях, ако младите хора на възраст от 12 до 17 години бъдат ваксинирани, това значително ще намали скоростта на предаване на вируса през есента, когато "нивото на социално объркване" се увеличи.

Миналата седмица групата за спешни консултации на правителството на Обединеното кралство (SAGE) прогнозира, че ваксинациите срещу COVID-19 ще продължат "с години напред". Експертите заключават, че защитата, която ваксините срещу коронавирус сега осигуряват, вероятно ще отслабне с течение на времето, което ще изисква по-нататъшна реваксинация на населението.

Авторите на доклада отбелязват, че все още не знаят колко често ще трябва да се ваксинира отново срещу коронавирус. Според британски вирусолози и епидемиолози, ваксината най-вероятно дори след време ще предпазва гражданите от тежки форми на COVID-19, но ефективността срещу инфекция и лекото протичане на заболяването ще намалеят.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ше
    Ше Ви ги набиват
    1 -1
    13:34, 5 авг 2021
    На 6 месеца докато Ви изтровят качествено.
  • 2
    Рр
    Рр
    1 0
    20:58, 6 авг 2021
    Точно тези със сбъркания ген се опитват да яхат света.
  • 3
    Мн
    Много удобно
    0 0
    19:08, 9 авг 2021
    Действието - намаляло. Сега умрелите от ваксина ще ги пишат от вирус. Събудете се.
Последни новини