Бебе в Израел се роди със собствения си "близнак" в стомаха

Бебе в Израел се роди със собствения си "близнак" в стомаха си - рядко явление, известно като fetus in fetu, според съобщения в медиите.

Лекарите за първи път разбрали, че може да има проблем, когато направили ултразвук в края на бременността на майката на бебето и видели, че стомахът на бебето е увеличен, според The Times of Israel.

Когато бебето се родило, лекарите направили още редица изследвания, включително ултразвук и рентген, и забелязаха частично развит плод вътре в корема на бебето, съобщава The Times of Israel. Лекарите са направили операция за отстраняване на плода.

Терминът fetus in fetu (плод в плода), обикновено се дефинира като състояние, при което в тялото на иначе здрав близнак се открива анормално развитит плод. Състоянието е изключително рядко и се среща при около 1 на 500 000 раждания, според доклад, публикуван в Journal of Surgical Technique and Case Report.

Не е съвсем ясно какво го причинява, но според учените плодът е рядък вид "паразитен близнак", който се образува, когато по време на бременност с еднояйчни близнаци един от плодовете се абсорбира от другия в началото на бременността.

"Това се случва като част от процеса на развитие на плода, когато има кухини, които се затварят по време на развитието и един от ембрионите навлиза в такова пространство", казва д -р Омер Глобус, директор по неонатология в Медицински център Assuta в Ашдод, Израел, където се е родили бебето. "Плодът вътре се развива частично, но не живее и остава там." Има и друга теория за причината за това рядко състояние, но в случая е важно, че бебето е понесло добре операцията и е вече вкъщи с майка си.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини