Полицията използва сълзотворен газ на протест срещу ковид мерките в Словакия

Части на словашката полиция за борба с безредици използваха сълзотворен газ срещу стотици демонстранти, които блокираха входа на парламента на Словакия и замеряха сградата с яйца. Това стана по време на парламентарно обсъждане на законопроект за нови мерки срещу разпространението на Ковид-19, на който протестиращите се противопоставят, предаде Ройтерс.

Някои демонстранти скандираха "Държавна измяна", а един от тях носеше плакат с надпис "Стоп на коронафашизма". Поводът е проектозакон, който ще осигури на ваксинираните срещу Ковид-19 по-лесен достъп до масови прояви и обществени пространства от тези, които не са. Сред другите възгласи, които се скандираха бяха "Ваксинен фашизъм", "Гестапо" и "Няма да се предадем", отбелязва ДПА.

Някои от протестиращите се бяха загърнали със словашкото знаме или го развяваха пред намиращата се на един от хълмовете в столицата Братислава сграда на парламента.

Полицията използва сълзотворен газ при сблъсъците с демонстрантите, до които се стигна, за да им се попречи да щурмуват сградата на Националния съвет (парламента).

Служителка на полицията е леко ранена, съобщиха словашки медии, като се позоваха на парламентарния председател Борис Колар. След намесата на полицията протестът продължи мирно и впоследствие намаля.

Еврочленката с 5,5-милионно население среща трудности да накара хората да се ваксинират срещу Ковид-19.

Към вчерашния ден напълно имунизираните бяха едва 34,9 процента от населението, по данни на университета "Джонс Хопкинс". Това е един от най-ниските проценти на ваксинация на глава от населението в ЕС.

Някои опозиционни партии се обявиха срещу имунизацията, включително бившият премиер Роберт Фицо, който заяви, че няма да се ваксинира.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини