Специализираната прокуратура: Да, води се дело за насилствено събаряне на властта

Не мирно протестиращите граждани, а укриващият се в Дубай обвиняем Васил Божков заедно с няколко неназовани лица е извършвал действията за насилствено събаряне на конституционния строй по време на протестите миналото лято. Затова е заведено дело в Специализираната прокуратура още през юли миналата година. По това дело са използвани специални разузнавателни средства /СРС/, но няма незаконно подслушване на политици.

Докато Прокуратурата на Република България изпращаше съобщението си по темата, ръководителката на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова на брифинг по "актуални въпроси" съобщи, че наистина се разследват действия по време на гражданските протести ог миналото лято, но всичко е законно.

Твърдението днес на ръководителката на Спецпрокуратурата,че всичко е законно, последва съобщението със същото съдържание на Софийската градска прокуратура от понеделник, 19 юли, че разследването на информациите в медиите не е открило незаконно прилагане на СРС и подслушване на политици и кандидати за народни представители не е имало.

Така Спецпрокуратурата потвърди информацията на вътрешния министър Бойко Рашков, че се води разследване по член 95 от Наказателния кодекс за държавна измяна и насилствено събаряне на законната власт, опит за преврат, диверсия и други подривни действия, визирани в текста на НК, който не е ползван през последните 30 години, и едновременно разграничи мирно протестиращите от действията на обвинаемите. "Дело за мирните протести не се води и никога не се е водило", заяви Маджарова. Без да уточни дали обвинени са онези, които се видяха на телевизионните кадри да нападат полицаи по време на протестите. Васил Божков е обвиняем като организатор и ръководител на организираната престъпна група и по това обвинение е поискана отново екстрадицията му от ОАЕ.

Още в началото на юни вътрешният министър Бойко Рашков заяви пред Дневник, че участници в гражданските протести са подслушвани и разследвани с подозрения за тероризъм и определи гова като скандално действие от страна на прокуратурата.

Днес прокурор Маджарова запита риторично откъде един министър /вътрешният - бел. ред./ може да знае, като само наблюдаващите прокурори са наясно с точния предмет на разследването. И изрично заяви, че политици и кандидати за депутати не са подслушвани. СРС били прилагани само на лица "обвързани с разследваното престъпно деяние".

Под предлог че не може да наруши закона с изнасяне на класифицирана информация свързана със СРС, прокурор Маджарова не отговори на въпроса на "Дневник" за публикуваните в разследващия сайт BIRD копия на документи за подслушване на лидера на политическа формация Настимир Ананиев.

По делото за подривната дейност засега са разпитани около 80 души, назначени са експертизи на телевизионните кадри, за които прокурор Маджарова благодари на телевизионните журналисти.

За подслушване на участници в летните протести, сред тях и политици, съобщи не само вътрешният министър Рашков и сайтът Bird.bg, документи бяха показани и от Николай Хаджигенов, лидерът на сдружението БОЕЦ Георги Георгиев и други.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини