МЗ с указания за ваксинирането на пациенти с ендокринни и обменни заболявания

Пациентите с ендокринни и обменни заболявания е добре да се ваксинират срещу коронавирусната инфекция, защото при евентуално заразяване рискът от тежко протичане на заболяването рязко намалява. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, цитирайки препоръките на експертния съвет по "Ендокринология и болести на обмяната" към министъра на здравеопазването. Препоръчва се ваксинирането на пациенти със стабилни ендокринни заболявания като тиреоидит на Хашимото, Базедова болест, Адисонова болест, хипофизарни аденоми, захарен диабет тип 1 и тип 2, затлъстяване и др.

До момента не са известни противопоказания за приложението на някоя от четирите, одобрени в ЕС, ваксини.

При поставянето на ваксина срещу COVID-19 на пациенти с автоимунни тиреоидни заболявания трябва да се вземе предвид функционалното състояние на щитовидната жлеза, а не толкова конкретната болест. В частност, имунизацията при еутиреоидно състояние се извършва според препоръките за цялото население, а при хипертиреоидизъм/хипотиреоидизъм - след постигане на еутиреоидно състояние.

Към момента няма данни за повишен риск от странични ефекти след ваксинация срещу COVID-19 при пациенти с надбъбречна недостатъчност или други хипоталамо-хипофизни и надбъбречни заболявания.

Европейската референтна мрежа за редки болести посочва като приоритетни за имунизация пациентите с редки ендокринни болести като първичен алдостеронизъм и Синдром на Кушинг със съпътстващи артериална хипертония и захарен диабет, които повишават риска от усложнено протичане на инфекцията от COVID-19.

При болни с Адисонова болест или вторична надбъбречна недостатъчност и адекватно заместващо лечение с кортикостероиди не е необходима промяна на дозата на кортикостероидите преди ваксинацията. При поява на странични ефекти след ваксиниране на пациенти с първична/вторична надбъбречна недостатъчност трябва да се спазват обичайните правила за повишаване на дозата на субституиращата стероидна терапия под контрол на ендокринолог.

Високият риск от усложнения при инфекция с COVID-19 при пациенти, които приемат имуносупресивна терапия с кортикостероиди за системни заболявания, може да бъде намален превантивно само чрез имунизация срещу заболяването. Пациенти, при които е планирано лечение с кортикостероиди по неспешни индикации, биха могли да отложат приложението им с две седмици след ваксинацията /при липса на медицински риск/, за да се постигне по-добър имунен отговор.

За да се осигури ефективно мускулно приложение на ваксините срещу COVID-19, е препоръчително имунизацията на пациенти с екстремно затлъстяване да се извършва с игли с по-голяма дължина - 38 мм.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини