Ако се връщате от "червена зона" - задължително отрицателен PCR или 10 дни карантина

Ако български гражданин се връща от страна, включена в така наречената "червена зона", при влизане в България трябва да представи задължително отрицателен PCR, това сочи заповед на здравния министър Стойчо Кацаров, влизаща в сила от 19 юли.
В същата заповед е актуализиран списъкът на държавите по цветови зони и на държавите, за които е налице информация за установена значителна негативна промяна в епидемичната ситуация. В „червена зона“ вече попадат и Република Кипър, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Испания, Фиджи и Емирство Кувейт.
Ето какво точно гласи част от заповедта, касаеща "червената зона":
Лицата се допускат на територията на страната при представяне на отрицателен резултат от проведено изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19, удостоверен чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства, които не представят документ за отрицателен тест се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор.

Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени издаденото предписание за поставяне под карантина на лицата, при предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 24 часа от влизането в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19. Предписанието се отменя в срок до 24 часа от представяне на документа, показващ отрицателен резултат от проведеното изследване.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини