Водата в Косово не е отровна, обяви Институтът за обществено здраве

Микробиологичните анализи на пробите, взети във връзка със случаите на натравяне на жители на община Дечани, са негативни, съобщи Аднора Нурбоя от Института за обществено здраве в Прищина и обясни, че това означава, че водата в тази община не е отровна. Тя каза за прищинския портал Клан Косова, че независимо от тези резултати, в следващите дни отново ще бъдат взети проби за анализи.

Анализите са направени в микробиологичните лаборатории на този институт, за да се утвърди дали става дума за замърсяване на водата.

Кметът на Дечани Башким Рамосай съобщи снощи, че по препоръка на Института за обществено здраве от вторник водоснабдяването в общината е подновено. Той отправи апел към гражданите да ползват водата само за хигиенни нужди, а за нуждите на домакинствата да се ползва само преварена вода. Кметът каза, че тези препоръки са в сила до взимане на ново решение.

В Дечани вчера бе обявена извънредна ситуация след масово натравяне на гражданите, като се предполагаше, че причината е в негодна питейна вода. Броят на гражданите със симптоми на натравяне в Дечани достигна 1500.

Косова прес съобщи, че въпреки информациите, че водата в Дечани е годна за употреба, много хора продължават да не вярват в това. Те смятат, че натравянето, предизвикало повръщане, главоболие, треска и летаргия, се дължи именно на водата, която са пили.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини