Честит афелий! Днес сме най-далеч от Слънцето

В най-отдалечената точка в своята орбита Земята сега е на 5 милиона километра по-далеч от Слънцето, отколкото през януари (когато е перихелия).

Днес Земята достига до афелия, най-отдалечената точка в своята орбита около Слънцето. Ако се питате колко точно е далеч то в момента - на около 152,1 милиона километра е. Както знаем, орбитата на Земята е с леко елипсовидна форма.

Точният момент, когато нашата планета ще бъде в тази точка най-отдалечена от Слънцето точка тази година е 22:27 UTC (Универсално координирано време, познато като време по Гринуич), 23:27 британско лятно време на 5 юли или 1:27 часа българско лятно време на 6 юли.

Съществува масово разпространена заблуда относно годишните времета и позицията на Земята по орбитата ѝ около нашето светило. Може да изглежда нелогично, че сме най-близо до Слънцето в средата на зимата, а насред лято сме най-далеч. Но всъщност това изглежда нелогично само в северното полукълбо, а и за двете полукълба истината е друга. Наклонът на оста на Земята определя сезоните, а не нашето разстояние от Слънцето. В наше време този наклон е 66,56 градуса спрямо орбиталната равнина. По време на северното лято това полукълбо е наклонено към Слънцето, което означава, че нашето светило е по-високо в небето. И това е напълно достатъчно идващите лъчи да ни осигурят горещия сезон и да ни позволят да полежим по бански на някой плаж.

Афелият е обикновено 14 дни след лятното слънцестоене. Но датите варират по малко през годините.

Има и още особеностни около форма на земната орбита, която не само е елипсовидна, но и се променя постепенно в продължение на стотици хиляди години поради гравитационното влияние на другите планети. Изчислено е, че ексцентричността на земната орбита може да е била повече от три пъти по-голяма в определени моменти в далечното минало, което би довело до 24% вариация в силата на слънчевата светлина през различните периоди от годината. Е, такова "разтягане" на орбитата би повлияло на сезоните, но точно в момента това не е така.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини