Третият събор "В сърцето на Граово" започва в събота

Трети Църногорски събор "В сърцето на Граово" започва утре на поляните край манастира "Св. Св. Безсребреници Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци, съобщиха от Светата обител.

Той ще започне с колоквиум, на който ще бъдат представени обновените манастири и храмове в Краище. Фолклорната програма на двудневното събитие е под надслов "Поколения от Граово". В концертите ще се изявят ансамблите "Граовска младост", "Филип Кутев" и "Граово", изпълнителите Лиляна Галевска и квартет "Славей", Сорина Богомилова, Димитър Лукарски, Мартин Владимиров и др. Изкуството си ще покажат детски състави и фолклорни групи. Ще има и българска традиционна поясна борба, ще бъдат наградени животновъди. Ще прозвучат отново големите граовски гласове в 30-минутна "Картина от звуци".

Съпътстващата програма предвижда надиграване с хора и ръченици, родови срещи и показване на "Игрите на нашите баби". Четири ателиета "Просфорният печат", "Камбанен звън", "Коливо по светогорски" и "Ръкоделието на монаха", ще предложат разнообразни занимания на гостите. На традиционния фермерски пазар посетителите на събора ще могат да закупят натурални продукти. Ще бъдат изложени манастирски стоки, също и животни.

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини