17 произшествия в областта, свързани с използване на уреди с газ пропан-бутан

От началото на годината на територията на област Кърджали са възникнали 17 произшествия, свързани с използването на газ пропан-бутан. От произшествията са нанесени значителни материални щети, а един човек загуби живота си. Във връзка с това и повишаване на температуритеотправяме апел към гражданите за спазване на правилата за безопасно ползване на уреди, работещи с газ пропан-бутан, а именно:

Ползването трябва да е по предназначение, съгласно инструкциите на производителя.
Пропан – бутанът е горима взривоопасна въглеводородна смес,по–тежка от въздуха. При изтичане газътсе наслоява в долните части на помещенията и по тази причина никога не бива да се съхранява и употребява в помещения, подът на които е по–ниско от нивото на терена, ако не са изпълнени конкретни изисквания.
От изключителна важност е редовното проветряване на помещенията, в които се използват или съхраняват уреди и бутилки с газ пропан-бутан.
Ползвайте само регистрирани изправни бутилки, преминали периодичен технически преглед, съгласно инструкциите на производителя.
Зареждайте бутилките за газ само при оторизиран и лицензиран от държавните органи за технически надзор доставчик.
Необходимо е да знаете, че всички пунктове за пълнене на газови бутилки на битови абонати, трябва да са разположени в отделни специално оборудвани сгради, като те могат да бъдат и в района на дадена бензиностанция, но трябва да отговарят на специални изисквания и да са снабдени със съответните измервателни уреди.
Зареждането на бутилки с пропан-бутан от колонка на автоснабдителна станция е недопустимо и абсолютно забранено.

В стандартните и безопасно напълнени бутилки, количеството газ трябва да бъде максимум до 80% от капацитета на бутилката при нормални температурни условия 20˚С. Препълването на бутилка над 80 % от капацитета й в комбинация с повишаване на околната температура над нормалните условия или приложено механично въздействие, води до повишен риск от разрушаване и опасност от взрив. Препълнената бутилка предизвиква изтичане на течен пропан-бутан в горивното устройство на уреда под формата на факел, а не с нормален, характерен с бледосин цвят пламък. Факелното горене в затворени пространства е много опасно и често води до възникване на пожари с тежки последици.

Бутилките, напълнени с пропан–бутан, да не се съхраняват и експлоатират в близост до източници на топлина,както и на места пряко изложени на слънчева светлина.
Спазвайте изискванията за безопасност при транспортиране и съхранение, посочени в инструкциите. Запомнете, пропан-бутанът е безопасен, когато се спазват правилата.
Да не се използват редуцир–вентили, които не са предназначени за битови бутилки за газ пропан–бутан, както и такива, които са с напукани или разкъсани уплътнения. Редуцир–вентил със счупена или повредена игла не трябва да се експлоатира.
Да не се използват стари, напукани и повредени маркучи, такива с дължина над 1,5 м., или такива с липсващи притягащи скоби. Опасни за експлоатация са и маркучи, които не са предназначени за газ пропан–бутан.
Работещите уреди с газ пропан–бутан да не се оставят без наблюдение. С тях да не работят лица, които не са запознати с инструкциите за безопасност, деца и хора с намалена физическа дееспособност.
Имайте предвид, че при загасване на пламъка по някаква причина, газът продължава да изтича от бутилката и загазова обема на помещението. В този случай опасността от взрив е реална и следва незабавно да се спре изтичането на газ от крана, а помещението да се проветри.
Трябва да знаете, че туристическите газови бутилки са предназначени за работа при естествена вентилация, т.е те трябва да се експлоатират само извън помещения.
Ако усетите мирис на газ:

проверете дали сте затворили добре вентила.
ако той е отворен, опитайте да го затворите, за да прекратите работата на уреда.
незабавно проветрете помещението.

Ако има мирис и теч на газ, който не можете да преустановите:

осигурите свеж въздух чрез прозорци и/или врати за намаляване концентрацията на газ във въздуха.
по възможност изнесете изпускащата бутилка на открито.
незабавно отстранете потенциалните източници за запалване - електрическа искра вследствие включване/изключване на електроуреди или осветление, статично електричество от триене на дрехи от изкуствена материя, тютюнопушене и т.н. Не ползвайте мобилни телефони.
предупредете съседите за опасността и помогнете на децата и възрастните да се евакуират своевременно.
незабавно позвънете на тел. 112.

Това съобщиха от Регионалния пресцентър на МВР-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини