Шофьорските курсове може да поскъпнат

Миналата година транспортното министерство подготви промени в Наредба 37, сред които увеличаване на задължителните часове за кормуване. Серия от протести на автошколи блокира процеса. Сега обаче предложението отново е на дневен ред, като се очаква до края на седмицата ресорният министър Георги Тодоров да проведе среща с бранша. Според транспортното ведомство увеличаването на часовете за кормуване е необходимо и се прави в отговор на черната статистика по пътищата.

Георги Трапов вече е преминал през теоретичната част на обучението си за шофьор, но зад волана за първи път седнал наскоро. Напътствия получава от Велин Бората, който е инструктор. Според него фалстартът е обясним.

Георги има на пътя едва 4 часа практика. Смята, че до края на курса ще подобри уменията си, но добавя, че опит се добива след взимането на книжка. „Все още ми е трудно да преценявам ситуациите. Най-сложно от всичко е да се справям със стреса, когато не знам какво да правя“, коментира той. И добавя, че одобрява идеята за повече часове.

„На пътя трябва да излизат абсолютно подготвени водачи”, смята служебният министър на транспорта Георги Тодоров.

Според него часовете ще се увеличат, когато в бранша има консенсус нужна ли е промяна.

„Повечето фирми гледат на курсиста като касичка, от която могат да вземат пари“, коментира Велин Бората.

Точна сметка с колко ще скочи цената на курса няма. „Такава сметка не сме правили“, каза Георги Тодоров.

„Нормално е да се качи и цената на курса. Но да говорим за някакви 200, 300 или 100 лева, когато всеки ден на пътя умират млади хора, аз лично се въздържам да говоря за парични знаци“, каза Красимир Георгиев.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини