Вариантът Делта предизвиква различни симптоми от „класическия“ COVID-19

Изглежда, че вариантът Делта, известен доскоро като индийския вариант, предизвиква различни симптоми от онези, наблюдавани при „класическия“ COVID-19. Това твърдят водещите учени, отговорни за изследването Zoe COVID Symptom.

Трите основни симптома, които се открояват при типичните инфекции с COVID-19, са треска, кашлица и загуба на вкус или обоняние. От май 2021-ва насам обаче най-често съобщаваните симптоми при хората, заразени с вируса, са главоболие, болки в гърлото и течащ нос. Загубата на вкуса или обонянието – едни от най-лесно разпознаваемите симптоми на COVID-19 – вече дори не са в топ 10.

Според проф. Тим Спектър, генетичен епидемиолог от Кралския колеж в Лондон и ръководител на проучването Zoe COVID Symptoms, промяната в симптомите най-вероятно се дължи на възхода на варианта Делта, който наскоро се превърна в най-преобладаващия щам във Великобритания.

“От началото на май следим за водещите симптоми, съобщавани в мобилното приложение от неговите потребители, и те вече не са същите, каквито бяха някога – обяснява проф. Спектър във видео от 9-и юни, което можете да видите по-долу. – Този вариант изглежда работи по малко по-различен начин.“

Според проф. Спектър ако млад човек без придружаващи заболявания се зарази с варианта Делта, той по-скоро може да остане с усещането, че е „прихванал лоша настинка“. Въпреки това останалите продължават да са изложени на висок риск от развиването на по-тежки симптоми.

„Хората могат да си помислят, че са се заразили с някаква сезонна настинка, да продължат да ходят по купони и да го предадат на шестима други – продължава той. – Смятаме, че до голяма степен това налива масло в огъня.“

Смята се, че вариантът Делта е свръхзаразен и най-вероятно – по-опасен от останалите. Оригиналният вариант имаше R0 от около 3 – т.е. един заразен човек ще предаде вируса средно на трима други (при нормални условия). R0 на варианта Делта е 6. Т.е. той е два пъти по-лесен за предаване от оригиналния. Анализ на степента на хоспитализиране показва, че е два пъти по-вероятно заразените с варианта Делта да постъпят в болница от онези, които имат Алфа, идентифициран за първи път във Великобритания.

Заради своята агресивна природа вариантът Делта най-вероятно е основната движеща сила зад много от по-сериозните увеличения на случаите, наблюдавани по света в момента – особено в Индия, където бе открит за първи път. В момента той съставлява 6 процента от всички инфекции в САЩ.

И други държави забелязват, че вариантът Делта е доста по-различен „звяр“ от оригиналния щам. „Ню Йорк Таймс“ например съобщи през уикенда, че той вече е достигнал югоизточен Китай. Докторите, лекуващи пациенти с COVID-19 там, са забелязали, че вирусът е видимо по-опасен, отколкото беше при първоначалната си поява в страната в края на 2019-та. И местните специалисти осъзнават, че симптомите са различни.

Междувременно лекари в Индия съобщават, че пациентите страдат от загуба на слуха, сериозни стомашни проблеми и кръвни съсиреци, водещи до гангрена – симптоми, които принципно не са типични за COVID-19.

Източник: IFLScience

Източник: Obekti

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини