Инцидент в китайска АЕЦ, предотвратиха изтичане на радиация

В китайската атомна електроцентрала "Тайшан", намираща се в провинция Гуандун, близо до Хонконг, има пет повредени ядрени горивни пръта в един от реакторите, но няма изтичане на радиация, съобщиха днес китайските власти, цитирани от Асошийтед прес.

Агенцията отбелязва, че това е първият официален коментар за инцидента, предизвикал тревога за безопасността на централата.

Нивата на радиация се покачиха в Първи реактор на АЕЦ "Тайшан", но предпазните бариери се задействаха, както е планирано, и предотвратиха нейното изтичане, съобщи китайското министерство на опазването на околната среда.

Властите в Хонконг казаха, че следят ситуацията в централата и са отправили запитване към служители в провинция Гуандун за подробности около инцидента, след като френският съсобственик на АЕЦ "Тайшан", компанията EDF, съобщи в понеделник за натрупване на инертни газове в реактора.

Експерти коментираха, че предполагаемата повреда на ядрени горивни пръти и изтичане на инертни газове се получава при процеса на ядрено делене.

Инертни газове като ксенон и криптон са вторични продукти на ядреното делене, заедно с частици цезий, стронций и други радиоактивни елементи.

"Няма проблем с изтичане на радиация в околната среда", посочи китайското министерство на опазването на околната среда. То допълни, че нивата на радиация в охладителната течност на реактора са се повишили, но са останали в "допустимите норми".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини