Москва обяви задължителна ваксинация на работещите в сферата на услугите

Москва предприема задължителна ваксинация за 60 процента от работещите в сектора на услугите.
Съответното постановление е издадено от главния санитарен лекар на столицата във връзка с тежката епидемиологична ситуация.

Ситуацията с разпространението на COVID-19 в руската столицата продължава да се развива драстично, пише Сергей Собянин в своя блог. Днес в московските болници се лекуват над 12 хиляди пациенти с потвърден коронавирус и според тези цифри градът вече е достигнал нивото на миналогодишните пикове.

Той подчертава, че да се ваксинира или не е, всеки сам решава. Възможно е да не се ваксинира човек, докато стои у дома или на вилата, но щом излезе на обществени места, той неволно се превръща в звено във веригата на разпространение на вируса. "Освен това, ако работите в организация, която обслужва неопределен кръг от хора, при епидемия това определено не е само ваша работа, независимо какви лични предпазни средства използвате", отбелязва Сергей Собянин.

Във връзка с трудната епидемиологична ситуация главният държавен санитарен лекар на столицата прие указ за задължителната ваксинация на работниците в сектора на услугите. Указът за определяне на механизма и процедурата за прилагането му е подписан от кмета на Москва. Контролните органи и Министерството на здравеопазването в Москва ще подкрепят изпълнението на това решение.

"В района на Москва живеят около 20 милиона души. Москва е на кръстопът на всички пътища. Именно върху нея падат най-тежките удари от пандемията. Ето защо на първо място се нуждаем от надеждна защита от опасна болест, от смъртта на хиляди московчани", пише Собянин. 

Според него ваксинацията дава тази защита, а жителите на руската столица имат пълен достъп до една от най-добрите и надеждни ваксини - повече от 1,8 милиона московчани вече са ваксинирани с нея.

"Ние просто сме длъжни да направим всичко, за да направим масови ваксинации за възможно най-кратко време и да спрем ужасната болест. Спрете смъртта на хиляди хора. Моля ви да разберете правилно и да подкрепите това изключително трудно, трудно, но необходимо и отговорно решение", допълва кметът на Москва.

В Москва в момента можете да се ваксинирате срещу коронавирусна инфекция безплатно. Ваксината е достъпна за всички на възраст над 18 години в 100 точки от базата на градските поликлиники, а за достъп там  е необходима предварителна регистрация. Освен това ваксиниране без записване с прави  в търговски центрове, водещи центрове за обществени услуги, университети и популярни обществени места, където работят мобилни екипи, както и в павилиони "Здрава Москва" в градските паркове. Ваксинират и в частни медицински клиники, където самата ваксина е безплатна, заплащат се за инжекционните услуги.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пу
    Путин ще излезе менте
    0 -1
    16:38, 16 юни 2021
    Само преди дни заяви че и дума не може да става за задължително ваксиниране.
Последни новини