Унгария дарява държавен терен за китайски университет в Будапеща

Унгарският парламент одобри правителствено предложение за предоставяне на държавна земя за китайски университет в столицата Будапеща въпреки критиките на опозицията и състоялия се наскоро протест с обвинения срещу правителството, че ухажва Пекин, предаде Ройтерс.

Противниците на премиера националист Виктор Орбан се опасяват, че планираният университетски комплекс на стойност 2 милиарда долара може да подкопае качеството на висшето образование и да помогне на Пекин да увеличи влиянието си в Унгария и Европейския съюз.

Правителството на Орбан твърди, че университетът може да способства за привличане на нови центрове за научноизследователска и развойна дейност и на нови инвестиции в Унгария - страна с 10-милионно население, която разчита в значителна степен на чужди инвестиции за икономическия си растеж.

Парламентаристите от управляващата партия ФИДЕС на Орбан гласуваха с голямо мнозинство за даряването на четири парцела на брега на река Дунав на фондация, отговаряща за изграждането на кампус на базирания в Шанхай университет "Фудан", вместо планираните там студентски общежития.

Правителството трябва да представи окончателните планове за проекта, включително цената, пред парламента до края на 2022 г., след изборите през април. След това въпросът ще бъде подложен на референдум, каза миналата седмица Орбан.

Кметът на Будапеща Гергей Карачон, който се очертава като основен опонент на Орбан на изборите догодина, иска референдумът за кампуса да бъде свикан преди гласуването за парламент.

"Гражданите на Будапеща вече се произнесоха за плановете на правителството: 96 процента от тях не искат китайски комунистически университет на мястото на район с общежития за местни студенти", написа вчера в Туитър той.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини