Първа визита на Председателя на Председателството на религиозните дела на Р Турция /Дианет/в Кърджали

    За първи път Председателят на Председателството на религиозните дела на Р Турция проф.д-р Али Ербаш посети Кърджали.Професорът е гост на Районното мюфтийство в столицата на Източните Родопи.Той е третият по ранг в южната ни съседка след президента и председателя на Великото национално събрание.

    В програмата на проф.Ербаш бе включено разглеждането на новата джамия в кв.Прилепци, обедна молитва и беседа в старата джамия на Пазара и поклонение пред гроба на Кърджа Али.

    Високият гост бе посрещнат от главният мюфтия на Р България д-р Мустафа Алиш Хаджъ, районният мюфтия Басри Еминефенди, кметът на Община Кърджали д-р инж.Хасан Азис, председателят на местния парламент инж.Юсеин Ахмед,кметове на общини. Проф.Ербаш бе съпроводен от генералният консул на Р Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю.

     Проф.Али Ербаш се помоли в храма. Той разговаря с ученици от мюсюлманското училище от Момчилград и се снима за спомен с тях.

      Гостът благодари на всички включили се с труд и средства за изграждането на храма. Благодари и за топлото посрещане. Посочи, че Кърджали е образец на гостоприемство и толерантност. Той подчерта, че трябва да се насърчава диалогът на институциите от двете съседни страни, включително и с християнските вероизповедания.

      Главният мюфтия д-р Мустафа Алиш Хаджъ посочи за медиите, че Кърджали е имал нужда от нов храм,тъй като този на Пазара се оказал тесен. Храмовете са да събират хората,независимо от коя религия са,  подчерта духовният водач на мюсюлманите в България.

     От своя страна градоначалника инж.д-р Хасан Азис отбеляза,че Кърджали е известен с толерантността си и може да бъде пример за Балканите.

      По- късно проф.Ербаш посети старата джамия и участва в обедната молитва.Той изнесе десетминутна проповед.

     На тръгване той отслужи молитва пред гроба на Кърджа Али.

    Тази вечер Председателят на Дианета ще гостува в Пловдив,а утре на Главно мюфтийство в София.От там заминава за Косово.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      No
      Nobody
      1 0
      17:23, 15 юни 2021
      Айдеее бегом марш до Турция. Нямате работа тука. България е православна. Засега.
    • 2
      Ми
      МИЛЕЕЩ ЗА БЪЛГАРИЯ
      0 0
      13:28, 17 юни 2021
      В коя страна живея започвам да се чудя имая. Турски консули.ходжи и къкви ли не
      ………….. А нашия хасан е винаги първи.отиди и чакай го кмета за някакъв подпис или прием-.никога няма да дочакаш.освен с дпс и ходженски дела с друго не се занимава. А държавата ни къде е и докъде ще стигнем с тази агресивна и арогантна туурска инвазия в тази цивилизована все още европейска държава.
      Уважаеми представители на политически партии и други организации:
      не виждате или се правите че не вииждате накъде отива бълагария. Не се правете на много толерантни или дебелооци. Турция ни превзема последователно чрез дпс и българските покрай тях мекерета и лизачи кано ментата и ощее шепа кариеристи и родоотстъъпници.

    Още новини

    Последни новини