НИМ показва в Черноморец археологическите находки в района

Изображение 1 от 5

    На 17.06.2021 г. от 18:00 ч. в музея „Свети Никола“ гр. Черноморец се открива археологическа изложба под наслов „ЧЕРНОМОРЕЦ. ПАМЕТНИЦИ НА ХИЛЯДОЛЕТНАТА ИСТОРИЯ“. Изложбата е организирана съвместно от  Национален исторически музей и „Музеен център” Созопол и представя непоказвани досега ценни артефакти. Те са открити при археологически разкопки в землището на град Черноморец и включват многобройни находки от проучванията на няколко археологически обекта: праисторическото селище в м. Аклади (края на VI - IV хил. пр. Хр.); потъналото в акваторията на залива Вромос антично селище и ранновизантийските крепости на нос Акра и полуостров Хрисосотира.

    Голяма част от великолепните експонати са придобити в резултат на десетгодишните археологически изследвания на научен екип под ръководството на проф. д-р Иван Христов – зам. директор на НИМ и илюстрират богатата история и културно наследство на гр. Черноморец.

    Експозицията е организирана под патронажа на кметовете на Община Созопол и кметство Черноморец – г-н Тихомир Янакиев и г-н Росен Деспов.

    Изложбата може да бъде видяна от посетителите на Черноморец до края на месец октомври.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини