Забраняват брането на липов цвят в община Димитровград

Кметска заповед забрани официално брането на липов цвят в Димитровград.

От Общинската администрация разпространиха подписаната от кмета на общината Иво Димов разпоредба по наредбата за опазване на зелените площи и декоративната растителност. Според заповедта не може да се бере липа нито от булевардните дървета в града, нито от тези в парковете. Забраната важи за липите в крайпътните артерии и тези в селата. Забранено е и рязането, чупенето, кастренето, деформирането на клоните и увреждането на липовите дървета на територията на цялата община.

Ще бъдат наказвани и тези, които метат липовия цвят по улиците с цел продажбата му.

Нарушителите ще бъдат санкционирани по реда на Наредба №2 за опазване на обществения ред и Наредба №5 за ЧУДООС в Димитровград.

За спазването на наредбата ще следят освен общинска полиция и служителите от „Организация и контрол на движението, паркинги и охрана“, и управлението на МВР.

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Гл
    глупава
    5 -3
    21:58, 14 юни 2021
    глупава заповед. Какво ще им стане на дърветата. Те ги кастрят като главорези, брането на липа е опасно за дърветата. Освен това за някои е препитание. Още повече, че липовия цвят е билка.
  • 2
    Гр
    Гражданин
    2 -2
    22:21, 14 юни 2021
    Глупава какво е това разсъждение?? Сметено с метлата и аз ще пия липов чай. Има толкова много работа за препитание. , но не и от липите. Изпочупени клони отъпкани градинки.
  • 3
    На
    Набери
    3 -3
    06:49, 15 юни 2021
    Набери си, не чакай да ти дават сметено с метлата. Не се говори за количество. Не може ли гражданите да си съберат чай за зимата. Не се уточнява. Има липи, които не са по градинките. До там ли я докарахме, до липите. Всичкото ни оправено, та липите, липите, изпомачкахме градинките, очупихме липите. Те държавата изпочупиха, окрадоха. Сега заповеди, това е глупостта. Да се имитира власт.
  • 4
    Ак
    Ако
    2 -1
    06:52, 15 юни 2021
    Ако всички граждани са като тебе, тежко ни. Само за консумация. само гербаджия може да расъждава така , ако може да расъждава въобще. Само ако.
  • 5
    Жо
    Жоро
    2 0
    07:09, 15 юни 2021
    Може да се бере , но само ръчно и с Автовишка !
    • Ак
      Актуално
      1 0
      22:01, 15 юни 2021
      Давам Автовишка под наем , 100 лв на час на височина до 2м , от 2м до 4м -150 лв на час , над 4 метра по договаряне.
  • 6
    Не
    НЕ Е ЧИСТО
    0 0
    12:24, 21 юни 2021
    ПЪРВО- ромите/ да не се обидят ,ако кажа ц*****/ освен дето чупят клоните и сядат под дървото да пощят- ами и берат съвсем затворени цветове.
    ВТОРО- Кмета да дойде да види по бул. Хр. Ботев рано сутрин към 6,30 как се бере липа. Освен дето тези липи покрай булеварда натрупват октан покрай изгорелите газове. И къде отива полезността на тези набрани билки?
Последни новини