Президентът Радев: Основен фактор за сигурността на всички държави в НАТО е нашето единство

Основен фактор за сигурността на всички държави в НАТО е нашето единство. Това заяви президентът Румен Радев при пристигането си за днешната среща на върха на алианса в Брюксел.

Той поясни, че говори за единство не само в общата политическа воля за развитие на адекватни отбранителни способности и постигане на съвместимост за водене на съвместни операции, но и в развитието на отбранителните индустрии и водещите технологии. Държавният глава отбеляза, че планът на НАТО за развитие до 2030 г. залага високи цели.

Предстои да обсъдим адаптацията във все по-предизвикателната среда за сигурност, стратегическите приоритети на алианса и начините за тяхното постигане, посочи президентът. Той припомни, че на срещата на върха на НАТО през 2019 г. е поставил въпроса за растящото разделение между страни производители, които развиват икономиките и социалните си системи чрез производство на високотехнологични отбранителни продукти и изнасят, и на страни-клиенти, които, купувайки тези продукти, инвестират в икономическите системи на развитите държави и по този начин изостават още повече в своето социално и икономическо развитие.

Посочих пътища за преодоляване на този технологически разрив между страните от НАТО чрез засилване на индустриалното сътрудничество и обмен на технологии при всяка по-крупна военна сделка. Със задоволство мога да споделя, че в плана "НАТО 2030" вече виждаме начални проекти, които да водят в тази посока, заяви президентът. Изключително удовлетворен съм, защото проектите, които ще обсъдим днес, са залог за запазване на технологичното предимство на алианса и са от огромно значение за развитието на отбранителната индустрия на България, на нашия научен потенциал, на частната инициатива и на старт-ъп екосистемите, добави държавният глава. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    00
    007
    0 0
    10:07, 15 юни 2021
    Говори за единство , а разедини жестоко народа си. Лицемер.
  • 2
    Ив
    иванчо
    0 0
    11:04, 15 юни 2021
    Единство не означава че ако някой иска за воюва с Русия ние ще влезем във война. Ако такова ви е единството -шибай се боклук
Последни новини