Джокович заслужи 19-ата си титла от Големия шлем

Сърбинът Новак Джокович навакса два сета пасив и спечели Откритото първенство на Франция по тенис.
Поставеният под номер 1 Джокович надделя над петия в схемата Стефанос Циципас (Гърция) с 6:7(6), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4 след 4:11 часа игра.

34-годишният белградчанин спечели за втори път "Ролан Гарос" след 2016 година, а с 19-ата си титла от Големия шлем се доближи само на един трофей от рекордьорите Роджър Федерер (Швейцерия) и Рафаел Надал (Испания), когото сърбинът победи в изтощителен четирисетов мач в петък, продължил също над 4 часа.

"Беше невероятно физическо и психическо изпитание. Изиграх на високо ниво два поредни мача за 48 мача срещу толкова силни тенисисти. Това е едно от най-ценните постижения в кариерата ми. Когато изоставах, ключово беше да остана уверен в качествата си, в силите си. Получи се. Това сбъдване на една мечта, особено след такава битка. Спечелването на тази купа е едно от най-трудните неща в тениса. Невероятно съм щастлив", коментира след финала Джокович, който стана първият тенисист в историята, спечелил всеки един от четирите турнира от Шлема поне по два пъти.

"Разбирам през какво минава Стефанос в момента, защото аз съм бил в подобна позиция. Това са мачовете, които те изграждат най-много. Сигурен съм, че ще се завърне и ще бъде още по-силен. Убеден съм, че ще спечели не една, а много титли от Големия шлем.

Двубоят започна много оспорвано, като Джокович все пак успя да пробие за 6:5 и сервираше за първия сет. Той не се възползва от възможността и се стигна до тайбрек. В него Циципас поведе с 4:0, а при 5:2 имаше два сервиса, но Джокович обърна до 6:5. Гъркът обаче пак направи поредица от три разигравания и с това взе първата част.

Във втората Циципас стартира с пробив, който повтори в седмия гейм и изглеждаше, че 22-годишния грък върви към първата си мейджър титла.

Джокович не се предаде и поведе с 4:1 в третия сет, като запази преднината си до края1 за да намали изоставането си.

Преди началото на четвъртата част Циципас поиска медицински таймаут заради проблем в кръста, а в последствие Джокович доминираше на корта и успя да дръпне набързо с 4:0 по пътя към изравняването на резултата.

Сърбинът продължи да контролира мача. Той реализира единствен брейк в третия гейм на решителния пети сет и запази преднината си до края.

Така Джокович стана първият тенисист след Джим Къриър (САЩ) през 1992 година, който печели първите два турнира от Големия шлем за сезона.

Циципас пък беше видимо разочарован от загубата при награждаването на корта, но призна, че противникът е бил по-добър във финала.

"Беше голяма битка, дадох най-доброто от себе си. Просто Новак показа, че е по-добрият в този момент. За първи път съм на такъв финал, така че съм доволен от представянето ми. Бяха добри две седмици за мен. Но моят съперник и днес показа колко голям играч и шампион е. Той може да бъде извор на вдъхновение за всички с това, което постига и с това, което показва", коментира Циципас.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини